A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

8 квітня – другі роковини обстрілу російськими військами залізничного вокзалу в Краматорську

Дата: 08.04.2024 08:55
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

 

Минуло два роки, як окупаційні російські війська вчинили один з найбільш кривавих воєнних злочинів проти цивільних громадян України. Вранці 8 квітня 2022 року загарбники завдали ракетної атаки по залізничній станції Краматорськ. Терористичний удар збройних сил росії був спрямований проти цивільних людей, що евакуйовувалися того дня через місто Краматорськ.

З 24 лютого 2022 року, від самого початку повномасштабного російського вторгнення, залізничний вокзал Краматорська став великим пересадковим пунктом для евакуації біженців із районів ведення бойових дій. Завдяки спільній роботі органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, волонтерів за період з 26 лютого по 7 квітня 2022 року лише централізовано було евакуйовано 201 557 осіб, із них із залізничного вокзалу в місті Краматорськ – 110 620. Щодня Краматорський вокзал приймав тисячі мешканців Донеччини, які намагались вберегти своє життя.

Трагедії у Краматорську передував авіаналіт російських військ вночі проти 5 квітня 2022 року на шляхопровід поруч зі станцією Барвінкове в Ізюмському районі Харківської області. Зруйнувавши шляхопровід, загарбники заблокували єдиний виїзд по залізниці з міст Слов'янськ, Краматорськ і Лиман, який знаходиться під контролем України. Внаслідок обстрілу виявилися заблокованими три евакуаційні поїзди у Слов'янську та Краматорську. Пасажирів заблокованих поїздів розмістили на вокзалі.

В момент атаки 8 квітня 2022 року на залізничній станції у Краматорську перебували понад 4 тисячі осіб, які чекали на евакуацію. Випущена рашистами ракета «Точка-У» з касетними боєприпасами вибухнула о 10:28 високо в повітрі. Касетні елементи розлетілися вокзалом, залізничними коліями та прилеглою до вокзалу територією. Ракети цього типу містять 50 касетних елементів 9Н24, кожен із яких несе 1,45 кг вибухівки і металеві кільця, що при вибуху розриваються на 316 7-грамових уламків, і ці уламки розлітаються з великою швидкістю.

Згодом представники міжнародної організації Human Rights Watch знайшли 32 місця вибухів, розкиданих площею 55 тисяч квадратних метрів. Уламки застрягали в сталевих конструкціях навіть за десятки метрів від місць ударів.

Жертвами атаки, за даними СБУ, стала 61 особа, 121 отримала поранення. Серед загиблих було 7 дітей. На корпусі ракеті, якою їх вбито, був цинічний напис «За детей».

За фактом обстрілу правоохоронними органами було розпочато кримінальне провадження. Дії окупантів кваліфіковані за статтею 438 Кримінального кодексу - порушення законів і звичаїв війни.

За результатами розслідування Служба безпеки України отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську 8 квітня. Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією рф. Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. Широкому загалу вона відома як «Точка У».

Розслідування щодо обставин трагедії та можливого місця запуску рашистської ракети провела і правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) спільно з дослідницькою групою SITU, які у своєму звіті також підтвердили, що за атакою на вокзал в Краматорську стоять російські війська. Їх 10-місячне розслідування включало аналіз речових доказів на місці події, інтерв’ю з жертвами й тими, хто вижив, групами швидкого реагування тощо. Було проаналізовано понад 200 відео і фотографій, проведено просторовий і часовий аналіз нападу.

Докази переконливо вказують на те, що ракета, яка вбила та поранила мирних жителів на залізничному вокзалі Краматорська, була запущена з контрольованої росією території на сході України. Напад був порушенням законів війни і очевидним військовим злочином.

15 800 смертоносних фрагментів, цілеспрямовано випущених російською армією проти цивільного населення, забрали 61 життя, фізично скалічили сотні людей, психологічно – тисячі.

Після терористичного акту рф залізничний вокзал у Краматорську тимчасово призупинив свою роботу. Подальша евакуація людей залізницею відбувалась упродовж кількох місяців зі Слов'янська і Покровська.

Вже 14 жовтня 2022 року «Укрзалізниця» поновила транспортне сполучення зі станцією Краматорськ, але біль від кривавої драми, що сталася тут 8 квітня 2022 року, неможливо вгамувати.

Залізничний вокзал став німим свідком людської трагедії, про яку нагадує місце майбутнього меморіалу, до якого в будь-яку пору року приносять квіти.

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації

https://dn.gov.ua/.../8-kvitnya-drugi-rokovini-obstrilu...


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора