A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

ЯК ВІЙНА ВПЛИНУЛА НА ГАЛУЗІ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА БАХМУТСЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 19.11.2023 09:23
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

 

До повномасштабного вторгнення рф в Україну на території Бахмутського району здійснювали діяльність 212 сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств. Основними видами їх діяльності було вирощування зернових і технічних культур; 4 підприємства спеціалізувалися на вирощуванні свиней, 2 підприємства займались виробництвом молока та молочної продукції (ФГ «Берест Плюс», ТОВ «Бахмутська молочно-товарна ферма») .

У 2021 році валовий збір зернових і зернобобових культур в цілому по району склав 152,50 тис. тонн,  врожайність – 51,6 ц/га з площі 29 530 га. Кукурудзу на зерно зібрано на площі  1 244,58 га, валовий збір склав 3 964,29 тонн при середній врожайності 31,86 ц/га; соняшника зібрано на площі  26 826,81 га, валовий збір склав 49 812,58 тонн при середній урожайності 18,57 ц/га. Це були найвищі показники за попередні роки.

У зв’язку із проведенням активних бойових дій, постійними обстрілами  та тимчасовою окупацією російською федерацією частини території Бахмутського району сільськогосподарські  підприємства зазнали значних втрат виробничих потужностей, були зруйновані та пошкоджені сільськогосподарські споруди, техніка, втрачено поголів’я крупного рогатого скота, багаторічні насадження  та інші основні фонди. Майже всі сільськогосподарські  підприємства припинили свою діяльність на території району.

У 2023 році на території Бахмутського району продовжило працювати лише одне фермерське господарство «Журавушка 2006» (керівник Журавльов Андрій Володимирович). Завдяки стійкості та ентузіазму працівників фермерського господарства на території Різниківського старостинського округу Сіверської міської територіальної громади зібрано врожай озимої пшениці 543,2 тонн на площі 130 га,  (урожайність 41,8 ц/га), т соняшника – 339,1 тонн на площі 174 га (урожайність 19,5 ц/га). Під майбутній врожай 2024 року підприємство  засіяло озимою пшеницею 174,0 га ріллі.

Через активні бойові дії на території району та загострення безпекової ситуації деякі сільгосппідприємства були релоковані до більш безпечних регіонів України, де вони відновили свою роботу, зокрема: ТОВ «Бахмутський розсадник», СТОВ «ІЛЮС»,  ТОВ СП «Колос», ТОВ «Бахмут-Агро», СФГ «Династія» та інші.

ТОВ «Бахмутська молочно-товарна ферма», яке займається виробництвом молочної продукції, вивезло обладнання, техніку та поголів’я великої рогатої худоби на більш безпечну територію України. На теперішній час 116 голів ВРХ утримуються в дочірньому підприємстві «Націонал-Плюс» приватного підприємства «Націонал» Дніпропетровської області (село Залелія). Господарську діяльність підприємство не проводить.

Підтримка фермерських господарств відбувається завдяки інформаційно-аналітичній мережі, що допомагає фермерам та їх партнерам здійснювати комунікацію з питань  організації роботи в умовах воєнного стану, участі в програмах підтримки, обміну досвідом, у вирішенні юридичних, фінансових й інших питань.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора