A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

28 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ ВИГНАННЯ НАЦИСТІВ З УКРАЇНИ

Дата: 28.10.2023 08:37
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

 

 

 

28 жовтня 2023 року відзначають 79-ту річницю вигнання нацистських окупантів з України. Цього дня вшановують пам’ять всіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів з нашої країни.

 

Саме цього дня 1944 року з території України вигнано останнього солдата нацистського рейху. Так, 28 жовтня 1944 року визволений найзахідніший регіон України — Закарпаття. Тому саме цю дату визначено Указом Президента від 20 жовтня 2009 року як День визволення України від німецько-фашистських загарбників.

 

28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на околиці міста Чоп на Закарпатті, але боротьба на цій ділянці розтягнулася аж до 25 листопада – лише тоді нацистські окупанти були вигнані з України остаточно.

 

У вигнанні окупантів брала участь вся Україна: регулярні радянські війська та червоні партизани (разом понад 3 млн солдат-українців), національне підпілля на чолі з Українською повстанською армією (близько 100 тис. вояків) та бійці на усіх інших фронтах світу, що наближали спільну перемогу над Гітлером.

 

Кількість військових і цивільних жертв війни оцінюється істориками у 8 – 10 млн. українців. 700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій окупантів.

 

Вигнання нацистів із України тривало близько 700 днів. Втім, подіями жовтня-листопада 1944 року війна не скінчилася – українці воювали в Європі до 8 травня 1945 року та в Азії до 2 вересня. На Батьківщині збройний спротив радянській владі тривав ще понад десятиліття.

 

Сьогодні українці знову виборюють свою волю зі зброєю в руках. Протистоять підступному і сильному ворогу, який нехтує законами і звичаями війни, загальноприйнятими людськими нормами і принципами.

Слава всім, хто боровся з нацизмом у роки Другої світової війни! Слава всім, хто б’ється за Україну сьогодні!

 

https://dn.gov.ua/news/28-zhovtnya-den-vignannya-nacistiv-z-ukrayini


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора