A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

НА ЗАСІДАННІ КОНГРЕСУ МІСЦЕВИХ ТА РЕГІОНАЛЬНИХ ВЛАД ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ ОБГОВОРИЛИ СПІЛЬНУ РОБОТУ НАД ПРОБЛЕМАМИ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата: 12.09.2023 17:02
Кількість переглядів: 133

Фото без опису

 

12 вересня голова Бахмутської райдержадміністрації, начальник районної військової адміністрації Сергій Кальян разом з начальниками військових адміністрацій населених пунктів Бахмутського району взяв участь у засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

За майже три роки своєї діяльності Конгрес став дієвим інструментом для координації роботи між місцевими владами різних регіонів України. Сьогодні в рамках Конгресу саме Донеччина започаткувала новий формат — засідання місцевих влад однієї конкретно взятої області для спільної роботи над проблемами регіону в цілому.

Із членами Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Донецької області сьогодні обговорювали питання розмінування деокупованих територій, наповнення місцевих бюджетів в умовах війни, надання доступу жителям області до адміністративних послуг. Засідання проводив в.о. голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз.

Першочерговим на засіданні було питання розмінування деокупованих територій. Станом на сьогодні на Донеччині деокуповано 48 населених пунктів, 40 із них у Лиманській і Святогірській громадах, звільнених рік тому.

«Обсяг роботи на звільнених територіях – колосальний. Мінами та різними вибуховими предметами забруднена абсолютна більшість орних земель. Розуміємо, що точно таку само випалену землю росіяни залишатимуть за собою і на інших територіях, які ми звільнимо, – маємо бути до цього готовими і мати чіткий алгоритм дій з розмінування бодай найважливіших об’єктів. Над цим працюємо спільно з ДСНС, однак сили рятувальників – обмежені. Маємо активно залучати до роботи неурядових операторів з протимінної діяльності, адже це основа для повернення життя на деокуповані території», – зазначив Ігор Мороз.

Велика увага була приділена питанню наповнення місцевих бюджетів. Цей рік для громад і районів Донеччини у фінансовому плані в цілому виходить ефективним. Станом на початок вересня надходження до бюджетів становлять 116,7% від запланованих: 31 громада перевиконала бюджет, 15 – недовиконали. «Успішність в цьому плані продиктована великою мірою тим, що цьогоріч до місцевих бюджетів надходить 64% від ПДФО, а не 60%, як зазвичай. Однак наступного року ця пільга вже не діятиме – і це буде викликом для нас», – підкреслив Ігор Мороз.

За його словами, найбільшим викликом стане те, що з наступного року кошти від оподаткування зарплат військових ітимуть одразу до державного бюджету. Внаслідок цього місцеві бюджети втратять понад 60% надходжень. Задля балансування місцевих і обласного бюджетів будуть використані цільові дотації з державного бюджету, додатково – дотації на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях.

На засіданні було наголошено, наскільки важливо, щоб мешканці відносно тиловій частині області мали доступ до якомога більшої кількості адміністративних послуг. Сервісний центр, який продовжує роботу у Покровську, надає 329 послуг. Зараз на Донеччині неможливо отримати паспорт чи статусне посвідчення, але ця потреба нікуди не зникла. Щотижня близько 50 громадян звертаються з цією проблемою й вимушені їхати в сусідні області, щоб отримати необхідні документи. Наразі Державна міграційна служба не готова поновити роботу демографічного реєстру в Донецькій області. Робота над вирішенням цієї проблеми триває.

Наприкінці засідання, підсумовуючи, Ігор Мороз зазначив: «Перше засідання в такому форматі минуло продуктивно. Визначилися із першочерговими напрямками роботи та конкретними кроками. Вірю, що ця розмова призведе до конкретних видимих результатів».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора