A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

6 червня - день пам`яті екіпажу літака АН-30Б

Дата: 06.06.2023 08:32
Кількість переглядів: 46

Фото без опису

 

Дев’ять років тому, 6 червня, літак-розвідник АН-30Б, яким керував підполковник Костянтин Могилко, фотографував місцевість над містечком Слов’янськ Донецької області. В екіпажі було вісім осіб.

Близько 17 години на безпечній, здавалося б, висоті 4050 метрів, у літак влучила ракета, що була випущена російськими окупаційними військами з переносного ракетно-зенітного комплексу. Ракета влучила у правий двигун, почалася пожежа.

За розповідями вцілілих членів екіпажу борту, оператор фотозйомки Сергій Камінський загинув одразу від вибуху. Командир Костянтин Могилко передав усю інформацію в штаб ВПС ВСУ та віддав наказ екіпажу залишити літак.

Першими борт покинули лейтенанти Кирило Крамарєв і Василь Полажинець та штурман-інструктор підполковник Сергій Ніколаєв. Останнім вистрибнув Володимир Момот, але врятуватися йому не вдалося: висота над землею була менше на півкілометра, часу для розкриття парашута не вистачило.

Борттехнік капітан Павло Дришлюк та механік Олексій Потапенко разом з командиром підполковником Костянтином Могилком залишилися в літаку, аби скерувати його за межі міста та запобігти жертвам серед мирного населення. Машина впала за селом Пришиб, що північніше Слов’янська.

На місці загибелі героїв-льотчиків екіпажу АН-30Б відкрили пам’ятний знак «Скорботний янгол».

Ці імена навіки залишаться у пам’яті українців, завжди символізуватимуть Честь, Гідність, Мужність та Обов’язок. Ці військовослужбовці загинули при виконанні бойового завдання, зробивши усе можливе, щоб уникнути жертв серед мирного населення.

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора