A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

На Донеччині триває евакуація дітей з зони ведення бойових дій

Дата: 15.04.2023 13:10
Кількість переглядів: 65

Фото без опису

 

На території Донецької області продовжуються заходи з евакуації дітей разом з родинами чи законними опікунами з населених пунктів, розташованих поблизу лінії фронту. Починаючи з 31 березня, евакуаційні заходи також відбуваються примусовим способом. Про це говорили з начальницею служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації  Наталією Тимофеєвою. 

- Скільки дітей зараз залишається у області та у населених пунктах поблизу лінії фронту зокрема?

- На території Донецької області, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, перебувають  41340 дітей, в тому числі 3397 дитини у населених пунктах на лінії зіткнення. Станом на 13 квітня 2023 з населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, евакуйовано 1229 дитини разом із законними представниками. 

- Які заходи проводить влада для їх евакуації до безпечних районів?

- 31 березня на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Донецької області було прийняте рішення про проведення обов'язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами,  які їх замінюють, або іншими законними представниками з 21 населеного пункту Донецької області  в місцевості, де ведуться бойові дії. Були отримані погодження від Командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця», Командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» та від Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану. Таким чином, проведення обов'язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з їх батьками, особами, які їх замінюють, або іншими законними представниками в Донецькій області розпочато з 7 квітня 2023 року. 

До проведення евакуації залучені підрозділи Національної поліції, органи місцевого самоврядування, міжнародні організації. 

-  Чи залишаються на лінії розмежування діти-сироти та діти, позбавлені піклування?

- Усі діти, які мають статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування разом із законними представниками евакуйовані з населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

- Скільки дітей наразі евакуйовано у примусовий спосіб та скільки ще залишається на лінії розмежування?

- Обов'язкова евакуація примусовим способом охоплює 21 населений пункт. Всього там проживало 84 дитини у 66 сім’ях. Наразі евакуйовано 18 дітей з 11 сімей. Самостійно евакуювались 12 дітей з 8 сімей. У цих населених пунктах залишилося 53 дитини з 46 сімей. На жаль, через безпекову ситуацію евакуація однієї дитини з її родиною наразі  неможлива.

«Докладаємо максимум зусиль для того, щоб пояснити родинам необхідність виїхати і ні в якому разі не повертатись назад. Всі працюють як один злагоджений механізм – ДСНС, «Білі янголи», волонтери, місцева влада – все заради того аби зберегти життя і зберегти сім’ї. Завдання кожного сьогодні – берегти своє життя, життя своїх дітей та близьких та вірити в ЗСУ! Після перемоги ми всі повернемось додому і відбудуємо свої міста!», - наголошує пані Наталя. 

Відволікаємось на хвилину – на смартфон приходить розсилка новин від поліції Донеччини – «За один день «білі янголи» вивезли з Красногорівки п’ятьох дітлахів, а з села Максимільянівка – останнього 12-річного хлопчика, який близько пів року жив у підвалі. Наразі діти з батьками налагоджують нове життя у безпечному місці». На відео радісні діти з дуже пронизливим дорослим поглядом спостерігають за водієм евакуаційного авто, і маленький хлопчина розповідає, що йому було «майже не страшно»,  а другий «що хоче стати поліцейським». Сьогодні поліція рятує не просто дітей, а наше з вами майбутнє. І батьки чи опікуни мають думати, як цей малий – «мені не страшно, бо я рятую свою дитину від обстрілів, бережу її мрії та майбутнє». 

Евакуація – це складно, проте необхідно. І безумовно, вас ніхто не покине один на один з вашими проблемами -  евакуйовані родини отримують фінансову допомогу від держави, соціальний та медичний супровід, інші види послуг, гарантованих державою. Зокрема важливим аспектом є те, що після евакуації діти мають змогу продовжувати навчання у нових громадах, адже у Донецькій області надання освітніх послуг неможливе через активні бойові дії, а дистанційна освіта у багатьох населених пунктах неможлива через відсутність зв’язку та електрики.

Варто зауважити, що інколи евакуація із зони бойових дій ускладнюється тим, що у багатьох випадках сім’ї з дітьми проживають не за своїми адресами, а у підвалах чи укриттях, у будинках знайомих, які більше вціліли. Саме тому варто подумати про евакуацію вчасно, щоб і ті, хто рятує мали змогу робити це у більш менш безпечний спосіб.

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора