A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

8 квітня – Міжнародний день ромів

Дата: 08.04.2023 07:55
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

 

8 квітня весь світ традиційно відзначає Міжнародний lень ромів – свято ромської культури, історії та національної ідентичності. Відзначення цього дня сприяє підвищенню суспільної обізнаності про проблеми, з якими стикається цей народ. Ромська спільнота є найчисельнішою етнічною меншиною у Європі та значною за кількістю етнічною спільнотою в Україні.

8 квітня 1971 року в Лондоні відбувся перший Всесвітній конгрес ромів. У ньому взяли участь 23 представники з Чехословаччини, Фінляндії, Норвегії, Франції, Великої Британії, ФРН, Угорщини, Ірландії, Іспанії і Югославії, а також спостерігачі з Бельгії, Канади, Індії та США. Серед учасників конгресу були юристи, дипломати, письменники, науковці, лідери ромських громад. Захід було частково профінансовано Всесвітньою радою церков і урядом Індії.

На Конгресі була заснована Міжнародна ромська організація, було створено 5 підкомісій для вивчення соціальних питань, освіти, військових злочинів проти ромів, їх мови і культури. Учасники домовились розпочати спільні дії із захисту прав ромів.

Також Конгресом були прийняті рішення про Національний Прапор – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині (кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя), Герб та Гімн ромського народу, написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».

Рішення делегатів ромського конгресу стало нагодою для осмислення світовими державами необхідності забезпечення інтеграції ромів до своїх суспільств як повноправних громадян.

Рішення відзначати Міжнародний день ромів було прийнято на IV-му Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся 1990 р. у Сероцьку (Польща). Метою свята є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії ромського етносу та 80 субетносів, подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів.

За даними Всеукраїнського перепису населення, чисельність ромської спільноти в Україні становить 47,6 тисяч осіб (0,1 відсоток населення країни), проте за різними міжнародними оцінками це число може сягати від 200 до 400 тисяч. До початку російсько-української війни найбільшими місцями компактного поселення ромів були такі регіони України: Закарпатська (близько 14,5 тисяч, тобто до 30 відсотків українських ромів), Одеська, Полтавська, Черкаська, Донецька, Дніпропетровська, Харківська та Чернівецька області.

До початку повномасштабного вторгнення рф на територію України в Донецькій області місцями компактного проживання ромів були міста Бахмут, Вугледар, Маріуполь, Слов’янськ, Торецьк. Там активно працювали громадські організації ромської етнонаціональної спільноти. Після 24 лютого 2022 року частина ромського населення евакуювалась до інших регіонів України та закордон.

В умовах російської військової агресії роми встали на захист України, вони долучились до територіальних оборон своїх областей та нищать ворога у складі Сил оборони України, беруть активну участь у русі опору. У минулому році вони були активними учасниками мирних протестів в тимчасово окупованих містах (зокрема, в Херсоні та Новій Каховці), брали участь в партизанських діях щодо захоплення ворожої техніки (м. Каховка). Громадські організації ромських меншин активно долучилися до волонтерської діяльності: займаються гуманітарною допомогою громадянам та військовим. Ромські родини приймали у себе внутрішньо переміщених людей незалежно від їх національності.

Пропри бойові дії, які тривають на території України, держава продовжує реалізовувати програми щодо підтримки національних спільнот. Так, 4 квітня 2023 року Державною службою України з етнополітики та свободи совісті була проведена консультація з представниками громадських об’єднань ромської спільноти щодо обговорення правових механізмів імплементації Закону України «Про національні меншини (спільноти) України», зокрема проєкту Концепції державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» та проєкту майбутньої програми. Під час консультації було відзначено важливість розробки державою освітньої програми й збереження ромської мови та необхідність її кодифікації. Це є важливим фактором для збереження національної самобутності ромів, їхньої оригінальної культури, забезпечення їхніх освітніх потреб. Також були порушені питання щодо потреби у забезпеченні документами, сприяння держави у здобутті ромами дошкільної та вищої освіти, а також підкреслено необхідність врахування регіональної специфіки під час вирішення проблемних питань.

Крім того, продовжується підготовка Плану заходів з виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини в українському суспільстві на період до 2030 року, який враховуватиме поточні виклики, з якими зіткнулась ромська національна меншина (спільнота) після 24 лютого 2022 року.

Ромська етнічна спільнота, її традиції та мова є частиною культурного розмаїття України.

 

За матеріалами сайту Донецької облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора