A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

ІНФОРМАЦІЯ ПРО РОБОТУ У 2022 РОЦІ НАЧАЛЬНИКА ЗВАНІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ВІЙСЬКОВОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

Дата: 26.01.2023 11:06
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

 

 

Про стан виконання бюджету Званівської сільської

територіальної громади Донецької області

за 2022 рік

 

Відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України бюджет Званівської  сільської територіальної громади на 2022 рік був затверджений рішенням сільської ради  від 23.12.2021 р. № 8/18-200.

Виконання бюджету територіальної громади до 24 лютого 2022 року та під час дії правового режиму воєнного стану здійснювалося виконавчим комітетом сільської ради, а після утворення Указом Президента України від 04.07.2022 року № 469/2022 «Про утворення військових адміністрацій населених пунктів у Донецькій області» - військовою  адміністрацією відповідно до повноважень, наданих Законом України "Про правовий режим воєнного стану", з урахуванням повноважень,  передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану».

Протягом дії правового режиму воєнного стану видатки бюджету територіальної громади здійснювалися з урахуванням черговості платежів, встановленої постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану».

За 2022 рік до загального фонду бюджету Званівської сільської територіальної громади надійшло 19,7 млн грн власних та закріплених доходів, що на 32 % або на 9,3 млн грн менше у порівнянні з 2021 роком.

Такий стан виконання дохідної частини бюджету Званівської сільської  територіальної громади в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України пояснюється, в першу чергу, тим, що територія, наразі, знаходиться в районі активних бойових дій, що зумовило знищення, пошкодження, призупинення діяльності, вимушену релокацію підприємств, які здійснювали свою діяльність на території громади, а також прийняттям на державному рівні законодавчих змін щодо запровадженням низки податкових пільг.

За 2022 рік до загального фонду бюджету сільської територіальної громади надійшло 13,8 млн грн міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, в тому числі базова дотація – 3,2 млн грн або 100 % до плану.

 

Видаткова частина загального фонду бюджету Званівської сільської  територіальної громади з урахуванням видатків, що здійснюються за рахунок трансфертів з бюджетів інших рівнів, виконана в сумі 17,1 млн грн, з них на утримання бюджетних установ соціально-культурної сфери (заклади освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту , соціального захисту) спрямовано 13,7 млн грн.

Незважаючи на напружений стан виконання бюджету Званівської сільської територіальної громади  в умовах збройної агресії російської федерації проти України, було забезпечено своєчасну та у повному обсязі виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери із нарахуваннями на неї по закладах, що фактично здійснювали свою діяльність, а також оплату простою (з урахуванням особливостей, внесених з цього питання до законодавчих та нормативно-правових актів в умовах дії правового режиму воєнного стану).

 

Крім того, згідно із законодавчо визначеними повноваженнями щодо залучення коштів місцевих бюджетів на виконання місцевих програм були передбачені кошти для впровадження повноважень місцевих органів влади в різних сферах діяльності, в тому числі з урахуванням впливу правового режиму воєнного стану.

На формування матеріального резерву для реагування та ліквідації надзвичайних ситуацій спрямовано коштів 0,1 млн грн.

Для надання допомоги населенню, в тому числі для його евакуації, залучалися волонтери та благодійні фонди, для  облаштування пунктів незламності витрачено 0,1 млн грн;

Відповідно до постанови КМУ від 11.03.2022 № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» військові адміністрації населених пунктів «здійснюють управління коштами місцевих бюджетів без оприлюднення нормативно-правових актів та інших документів, які застосовуються під час бюджетного процесу», що обумовлює можливість в публічному просторі не зазначати суми, що затверджені розпорядженням начальника військової адміністрації про бюджет територіальної громади.

У 2022 році було організовано та здійснено роботу із безоплатного забезпечення деревиною паливною населення Званівської сільської територіальної громади як такої, територія якої є прилеглою до зони проведення воєнних (бойових) дій, зокрема за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету  на зазначені цілі витрачено 0,1 млн грн.

 

Надання адміністративних послуг

Станом на 01.01.2022 рік загальна кількість послуг, які надавалися через  відділ надання адміністративних послуг Званівської сільської ради (далі – ЦНАП) становила  – 139.

У зв’язку з проведенням на території Званівської сільської ТГ воєнних (бойових) дій, вимушеною евакуацією населення, ЦНАП з 15.05.2022 року почав працювати дистанційно з дислокацією в Дніпропетровській області.

Кількості послуг надання яких відновлено або запроваджено ЦНАП у період дії воєнного стану (відновлено/отримано доступ до єдиних та державних реєстрів,  Єдиного державного веб-порталу електронних послуг) Званівська сільська рада, сільська військова адміністрація використовує в роботі лист Міністерства цифрової трансформації України від 27 грудня 2022року № 1/06-2-11853 стосовно організації роботи центрів надання адміністративних послуг та підключення до державних реєстрів поза межами територіальних громад.

Враховуючи вищезазначене, доступ до реєстрів/систем РТГ (реєстр територіальної громади) та ДЗК (державний земельний кадастр)  по Званівській сільській ТГ – не відновлено.

Фактична кількість надання адміністративних послуг складає – 11. Всього за 2022 рік було надано 263 адміністративні послуги, у тому числі видано довідки, виписки, інформаційні листи, тощо, суб’єктом надання яких є Званівська сільська рада, сільська військова адміністрація.

 

Житлово-комунальне господарство

 

Внаслідок повномаштабного вторгнення російської федерації на територію України, бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, на території Званівської сільської територіальної громади зазнали значний руйнувань та пошкоджень такі об'єкти: заклади освіти, культури, медицини, приміщення сільської ради, комунальне підприємство, водогін, а також житлові будинки. Пошкоджень зазнали лінії електромереж, газопостачання. На території громади з травня 2022 року повністю відсутнє електропостачання, газопостачання та водопостачання. Відповідальними працівниками сільської ради постійно проводиться робота щодо внесення та корегування інформації до Системи обліку руйнувань. Протягом звітного періоду внесено 247 об'єктів. Робота із занесення даних не припиняється.

З метою підтримки населення громади в осінньо – зимовий період 2022 – 2023 року проводилися заходи щодо закупівлі та постачання деревини паливної,  печей для обігріву приміщення (твердопаливного типу «Буржуйки»), паливних брикетів. Першочергово забезпечувалася видача паливних брикетів для вразливих верств населення, пізніше - всім іншим мешканцям.

З метою оснащення засобами для допоміжного джерела енергії, завдяки співпраці з благодійними фондами, організаціями, забезпечено мешканців громади генераторами.

 

Дорожнє господарство, транспорт та зв’язок

 

Загальна кількість автомобільних доріг загального користування становить 10,32 км. Дороги комунальної власності Званівської сільської територіальної громади обслуговує та утримує на балансі Званівська сільська рада.

Внаслідок повномаштабного вторгнення російської федерації до території України, бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, автомобільні дороги на території громади зазнали значним руйнувань. На даний час, у зв'язку з тим, що на території тривають активні воєнні (бойові) дії Званівська сільська рада, як балансоутримувач, не спроможна здійснювати діяльність (технічний стан, наявної спеціалізованої техніки, наявність штатних одиниць, тощо), неможливе проведення аварійних, відновлювальних  робіт та забезпечити експлуатаційне утримання.

З початку 2022 року здійснювалося підвезення мешканців громади до районного центру, сусідніх громад автобусним транспортом інших громад та залізничним видом транспорту. З ускладненням ситуації, приближенням лінії фронту функціонування усіх видів транспорту призупинилося.

На території громади зв'явилися проблеми з електронними комунікаційними мережами мобільного зв'язку та провідного інтернету, після повної відсутності електропостачання мобільний зв'язок та інтернет взагалі зник.

Освіта

 

Основними завданнями протягом 2022 року було забезпечення якості та доступності освіти на території  громади.

В підпорядкуванні сільської ради перебуває 1 заклад дошкільної та 3 заклади загальної середньої освіти:

КЗ «Верхньокам'янська ЗОШ І-ІІ ступенів» Званівської сільської ради;

КЗ «Званівська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Званівської сільської ради;

КЗ «Переїзнянська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Званівської сільської ради;

заклад дошкільної освіти «Ромашка» Званівської сільської ради.

Освітній процес в закладах освіти на початок 2022 року забезпечувало  48 педагогічних працівників.

У 2021/2022 навчальному році закладами освіти надано послуги 271 здобувачу освіти.

Відповідно до заяв батьків та  рекомендацій закладу охорони здоров'я 2 дитини з особливими освітніми потребами навчаються  в інклюзивних класах.

Внаслідок повномаштабного вторгнення російської федерації на територію України, проведенням воєнних (бойових) дій, обов'язкової евакуації населення - освітній процес забезпечується в закладах освіти в дистанційному форматі. В таких умовах навчальний процес став доволі серйозним випробуванням для всіх учасників освітнього процесу.

Освітній процес в умовах воєнного стану в Званівській сільській територіальні громаді був розпочатий 1 вересня 2022 року в дистанційному форматі за погодженням Донецької обласної державної адміністрації. Всі здобувачі закладів загальної середньої освіти охоплені освітніми послугами.

Діти, які залишились на території області постійно на зв’язку. Здобувачі, які залишились на території громади - це учні КЗ «Переїзнянська ЗОШ І-ІІ ступенів», виходять на зв’язок по можливості, надсилають домашні завдання. Можливості організувати освітній консультаційний пункт немає через відсутність укриття та постійну небезпеку для життя та здоров’я дітей.

Психологічною допомогою охоплено 100 % здобувачів, яку надають психолог, соціальні педагоги, класні керівники закладів освіти.  

На території громади залишилось 3 дошкільника, 5 здобувачів освіти і 3 дитини від 16 до 18 років. 98 % дітей евакуйованих у більш безпечні регіони, інші 2 %  -  сім'ї з дітьми, які заявили про відмову від обов'язкової евакуації.

На території громади є 2 захисні споруди цивільного захисту. Протирадіаційні укриття розташовані в закладах освіти: КЗ «Званівська ЗОШ І-ІІІ ступенів», КЗ «Верхньокам’янська ЗОШ І-ІІ ступенів». Укриття в закладах освіти забезпечувались питною бутильованою водою, ліхтариками, сухпайками, біотуалетами, медикаментами.

В зв'язку з проведенням на території громади воєнних (бойових) дій, пошкодженням та руйнуванням закладів освіти неможливо розгорнути пункти незламності на базі шкіл.

Із закладів освіти частково евакуйовано такі матеріально-технічні цінності. Всього вивезено (приблизно) на суму 388747,00 від балансової вартості майна закладів освіти, власником якої є сільська рада, евакуйовано (приблизно) - 4 % від загальної балансової вартості майна закладів освіти, також евакуйовано один шкільний автобус.

Закупівля шкільних автобусів у звітному році не здійснювалася.

Внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, було пошкоджено заклади освіти: КЗ «Верхньокам'янська ЗОШ І-ІІ ступенів» Званівської сільської ради, КЗ «Званівська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Званівської сільської ради, КЗ «Переїзнянська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Званівської сільської ради, заклад дошкільної освіти «Ромашка» Званівської сільської ради, зруйновано заклад Званівської старої школи. До правоохоронних органів подано відповідно заяви про пошкоджене майно.

Соціальний захист населення

 

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» одним із чинників, що можуть зумовити складні життєві обставини, є шкода, завдана бойовими діями, збройним конфліктом чи тимчасовою окупацією. Відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), затвердженого Законом України вiд 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні введений воєнний стан. У зв'язку зі збройною агресією, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації, Званівська сільська ТГ зіткнулась з проблемою, в тому числі, забезпечення надання якісних соціальних послуг мешканцям громади.

Населення громади на 01.01.2022 рік становило – 2936 осіб, враховуючи евакуацію населення, станом на 01.01.2023р. в громаді мешкає 271 особа.

У зв’язку з проведенням активних бойових дій на території Званівської сільської ТГ  здійснення  прийому та опрацювання документів для призначення всіх видів соціальних допомог за допомогою програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» призупинена.       

До 01.05.2022 року надавалася соціальна послуга  «Догляд вдома», соціальний робітник  забезпечував соціальними послугами за місцем проживання громадян, які не здатні до самообслуговування, у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю (обслуговував  7 осіб),  яким відповідно до державного стандарту та згідно з умовами договору, затвердженим графіком роботи, індивідуальним планом,  надавалось щоденно понад 3 різні вида соціальних послуг не лише у робочий час, а й у вихідні та святкові дні, а саме: доставка продуктів харчування і приготування їжі, забезпечення медикаментами, виклик лікаря, прання білизни і прибирання житла, допомога у дотриманні особистої гігієни, оплата за використані житлово-комунальні послуги та багато іншого. Пріоритетним напрямком у роботі, під час  бойових дій, стало забезпечення підопічних гуманітарною допомогою продуктами та предметами першої необхідності. Проводилася роз'яснювальна робота щодо обов'язкової евакуації зазначених категорій осіб, яких згодом евакуювали до більш безпечних регіонів.

  Фахівцем соціальної роботи було надано наступні соціальні послуги: інформування, консультування, соціальна профілактика, соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.  Протягом  2022 року сім’ї, які перебували у складних життєвих обставинах та знаходилися під соціальним супроводом, самостійно евакуювалися до більш безпечних територій.

З початку повномаштабного вторгнення російської федераціїгромадянам, які перемістилися з Луганської та Донецької областей на територію Званівської сільської територіальної громади, надавалися послуги реєстрації як ВПО, забезпечувалися житлом, одягом, продуктами харчування від мешканців громади, гуманітарною допомогою у вигляді продуктових, гігієнічних наборів, постільна білизна, памперсів, дитячого харчування.

У вирішенні проблем соціального захисту населення пріоритетним є надання матеріальної підтримки, соціального забезпечення та соціальних послуг. Працівниками Званівської сільської ради особисто та засобами дистанційного зв’язку постійно проводять консультаційно-роз’яснювальна робота щодо змін діючого законодавства стосовно призначення житлових субсидій та пільг, інших видів державних соціальних допомог, компенсаційних виплат, тощо.

З метою сприяння створенню належних умов життєдіяльності для осіб з обмеженими фізичними можливостями, враховуючи Указ Президента України від 03 грудня 2015 року № 678/2015 «Про активізацію роботи щодо забезпечення прав людей з інвалідністю», на виконання розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника обласної військово-цивільної адміністрації від 14 березня 2017 року № 220 «Про організацію роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю», в Званівські сільській територіальній громаді виконується план заходів щодо організації роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю.

За інформаційними даними на території Званівської сільської територіальної громади зареєстровано 8 дітей з інвалідністю.

Відповідно до Комплексної програми соціального захисту пільгових категорій   населення   Званівської сільської ради на 2022 рік, затвердженої рішенням Званівської  сільської ради від 28.01.2022 № 8/19-244, відповідно до розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, начальника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації від 20 грудня 2021 року № 1270/5-21 «Про обласний бюджет 2022 рік» надаються пільги на оплату житлово-комунальних послуг особам з  інвалідністю  по зору 1 та 2 груп, а також дітям з інвалідністю по зору. Протягом звітного періоду зазначені пільги виплачувалися одній особі на на загальну суму 3610,86 грн, виділено з обласного бюджету.

Одним із видів матеріальної підтримки є забезпечення ветеранів війни та осіб з інвалідністю різних категорій санаторно-курортним лікуванням. За рахунок коштів місцевого бюджету було заплановано виділення коштів на придбання санаторно-курортних путівкок для осіб з інвалідністю внаслідок війни та прирівняних до них, на яких поширюється чинність законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", «Про жертви нацистських переслідувань». Заяв від зазначеної категорії осіб у 2022 році не надходили.

Відповідно до рішень сільської ради здійснюється фінансування та планування видатків за рахунок коштів місцевого бюджету, зокрема:

відповідно до рішення від 23.12.2021 №8/18-219 «Про затвердження Програми надання одноразової матеріальної (фінансової) допомоги малозабезпеченим громадянам та громадянкам, які опинилися у скрутній життєвій ситуації і проживають на території Званівської сільської територіальної громади на 2022 рік» про надання метеріальної допомоги;

відповідно до рішення від 28.01.2022 № 8/19-244 «Про затвердження Комплексної програми соціального захисту пільгових категорій   населення   Званівської сільської ради на 2022рік» про виплату компенсації, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 19 березня 2022 р. № 333 «Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб» за отриманням компенсації звернулося 6  власників домогосподарств.

Званівською сільською військовою адміністрацією, сільської  радою постійно проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота з мешканцями громади особисто, на виїздних прийомах, а також засобами дистанційного зв'язку, у тому числі розміщення інформації на веб сайті громади, на сторінці в соціальній мережі Фейсбук, в меседжерах (вайбер та телеграм каналах)  з питань соціального захисту населення, гуманітарної допомоги, питання виплат соціальних допомог, у т.ч. пенсійних виплат, тощо. Постійно проводиться робота з питань інформування населення щодо оздоровлення  та відпочинку дітей, які потребують соціальної уваги та підтримки, та дітей, які виховуються в сім’ях з дітьми.

З метою підтримки мешканців Званівської сільської територіальної громади, які покинули свої домівки, за ініціативою голови Бахмутської райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації, Гуманітарним штабом Бахмутського району в місті Дніпро надається допомога з питань евакуації населення, координація переселенців у м. Дніпро, соціальної та гуманітарної допомоги, первинної медичної допомоги тощо.

За співпрацею з БФ «Право на захист» мешканцям громади надається безоплатна юридична допомога з питань, що стосуються внутрішнього переміщення, перетину кордону, соціальних виплат тим, хто постраждав від війни, й інших питань.     

Званівською сільською військовою адміністрацією постійно проводиться робота щодо пошуку донорів, волонтерів, а також благодійних організацій, які на безкоштовній основі готові допомогти мешканцям громади. Так, протягом звітного року за підтримкою голови Бахмутської райдержадміністрації, начальника районної військової адміністрації, вдалося налагодити співпрацю з багатьма різними фондами, такими як: БО «Фонд Рената Ахметова», БФ «Карітас Маріупіль», «Карітас Дніпро», БО «WorldCentralKitchen», ПРОООН, ГО «Маріупольська Асоціація Жінок Берегиня», ГО «М.АРТ.ІН-КЛУБ», ГО «Об'єднані на Дніпрі», БФ «Благо Дарую» та багато інших. Фондами/організаціями постійно надається підтримка мешканців нашої громади у вигляді продуктових та гігієнічних наборів, медикаментів, засобів для обігріву, та багато іншого.

Званівською сільською військовою адміністрацією за період з липня по грудень 2022 року для мешканців, які залишилися на території громади  було залучено 19,201 тону гуманітарної допомоги у  вигляді продуктових наборів, а також здійснено видачу засобів гігієни, медикаментів, дитячого зимового одягу, гігієнічних наборів тощо.

За період з липня по грудень 2022 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 № 328  «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» отримано 550 продовольчих  наборів тривалого зберігання. Забезпечено продовольчими наборами  100 % населення, яке залишилось на території громади.

 

Фізична культура та спорт

 

На території Званівської сільської території громади розміщені три спортивні майданчики, заклади фізичної культури відсутні, відповідне фінансування не здійснюється.

 

 

Культура

 

У зв'язку зі збройною агресією, терористичними актами, диверсіями, спричиненими військовою агресією російської федерації, введенням воєнного стану в Україні, евакуацією населення, функціонування закладів культури на території Званівської сільської територіальної громади стало неможливим. На кінець звітного року заборгованості із заробітної плати працівникам закладів культури відсутня. З усіма працівниками на час дії воєнного стану призупинено дію трудового договору. Завідувач Верхньокам'янської бібліотеки звільнена за власним бажанням.

Матеріально – технічні цінності частково евакуйовано до м. Дніпро.

Профінансовано у 2022 році будинок культури на суму 238108,66 грн, з них: 55400,00 грн – на комунальні послуги, інші 9903,00 грн придбання матеріалів та освітлювальної апаратури.

 

Охорона здоров’я

 

На території Званівської сільської територіальної громади з початку 2022 року працювало комунальним некомерційним підприємством «Центр первинно медико-санітарної допомоги Званівської сільської ради»  та два фельдшерські пункти в с.Переїзна та с.Верхньокам'янське.

На 2022 рік комунальним некомерційним підприємством «Центр первинно медико-санітарної допомоги Званівської сільської ради»  із Національною службою здоров'я України були підписані договори за напрямом «Первинна медична допомога», на реімбурсацію лікарських засобів за програмою «Доступні ліки» та реімбурсацію інсулінів. На 2023 рік договорів із Національною службою здоров'я України не заключали.

Декларацій з сімейним лікарем протягом звітного періоду заключили 1892 особи.

Фінансування із місцевого бюджету, спрямоване на оплату праці фельдшерським пунктам, що входять до складу КНП «ЦПМСД Званівської сільської ради».

Наразі КНП «ЦПМСД Званівської сільської ради» працює частково дистанційно (директор і бухгалтер), з іншими працівниками призупинено дії трудових договорів на час дії воєнного стану.

Протягом звітного періоду у КНП «ЦПМСД Званівської сільської ради» працював один аптечний пункт.

Заклад неодноразово був забезпечений гуманітарною допомогою у вигляді лікарських препаратів та сумішей для дитячого харчування, памперсів.

 Внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російською федерацією, пошкоджено приміщення Званівської амбулаторії, фельдшерського пункту у с.Переїзне, зруйновано фельдшерський пункт у с.Верхньокамянське. До правоохоронних органів подано відповідні заяви про пошкоджене майно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора