A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

26 червня – Міжнародний день ООН на підтримку жертв катувань

Дата: 26.06.2022 11:35
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

 

У 1997 року за рекомендацією Економічної і Соціальної Ради, Асамблея проголосила 26 червня Міжнародним днем Організації Об’єднаних Націй у підтримку жертв катувань і тортур. Міжнародний день на підтримку жертв катувань відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/52/149 від 12 грудня 1997 року.

Цей день проводиться з метою викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання 1984 року, яка набула чинності 26 червня 1987 року.

Поняття тортури означає будь-яку дію, якою будь-якій особі навмисне заподіюється сильний біль або страждання, фізичне або моральне, щоб отримати від неї або від третьої особи відомості чи визнання, покарати її за дії, які вчинила вона або третя особа або у вчиненні яких вона підозрюється, а також залякати або примусити її або третю особу, або за будь-якої причини, що ґрунтується на дискримінації будь-якого характеру.

Кожна держава-сторона вживає ефективних законодавчих, адміністративних, судових та інших заходів для попередження актів тортур на будь-якій території під її юрисдикцією.

Ніякі виняткові обставини, якими б вони не були, чи то стан війни чи загроза війни, внутрішня політична нестабільність чи будь-який інший надзвичайний стан, не можуть служити виправданням тортур.

Застосування тортур підлягає універсальній забороні за міжнародним правом. І в ситуаціях, коли такі дії вчинені та пов’язані зі збройним конфліктом, вони становлять склад воєнного злочину.

На долю українського народу випало багато випробувань, і катування, знущання та нелюдське поводження з нашими громадянами тривають і під час повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Дедалі більше військових (а також цивільних українських громадян), яких вдається звільнити, свідчать про катування, допити, погрози, побиття, введення невідомих препаратів, зґвалтування та інші звірства, вчинені представниками держави-агресора. Також є свідчення, що тортури переживають українські політичні в’язні, незаконно поневолені РФ.

В Україні працює велика кількість українських і міжнародних організацій, які надають нашим громадянам медичну, психологічну та соціальну підтримку.

“Україна без тортур” — організація, метою якої є розбудова мережі моніторів національного превентивного механізму з числа громадських активістів; покращення умов перебування та зменшення випадків катувань людей, які перебувають в місцях несвободи; просування стандартів належного ставлення.

Громадська організація “Блакитний птах” — спеціалісти організації надають комплексну соціально-психологічну і правову підтримку людям, які пережили полон, членам їх сімей, сім’ям зниклих безвісти і загиблих.

HealthRight International (“Право на здоров’я”) — забезпечують доступ до лікування потерпілих від катувань (покращення стану, зменшення симптомів посттравматичного стресового розладу). Окрім цього, представництво працює з родинами потерпілих.

Міжнародний медичний реабілітаційний центр — надають безоплатну медичну та реабілітаційну допомогу жертвам тортур та жорстокого поводження, жертвам воєн або потерпiлим внаслiдок грубих порушень фундаментальних прав людини та членам сімей таких осіб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора