A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

22 червня – День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

Дата: 22.06.2022 10:14
Кількість переглядів: 131

Фото без опису

 

22 червня український народ вшановує пам’ять мільйонів співвітчизників, життя яких обірвала Друга світова війна, що горем і болем увірвалась у кожну українську сім’ю, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

 

Пам'ятна дата була встановлена Указом Президента України від 17 листопада 2000 року №1245/2000 «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні».

 

Цей день для нас наповнений трагічними спогадами і болем. Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям страждання, масовий терор, смерть і руйнування.

 

22 червня 1941 року гітлерівський режим порушив домовленості із радянським союзом і нацистські війська вторглися на територію СРСР.

У ході війни Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил. Нацистський окупаційний режим в Україні на той час був одним із найжорстокіших у світі.

Перший населений пункт східної України було звільнено у грудні 1942 року, остаточно територія України була  звільнена від нацистів у жовтні-листопаді 1944 року.

 

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом і союзниками Німеччини  ціною надзвичайних втрат українців і представників інших народів, які проживали на території України упродовж 1939–1945 років.

Друга світова війна забрала життя кожного п’ятого українця. За підрахунками інституту історії України НАН України, в лавах радянської армії загинуло 3,5–4 млн. українців, у партизанських формуваннях — від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА — понад 100 тис. Прямі людські втрати України, за оцінками  інституту, становлять 8–10 млн., демографічні — 10–13 млн. осіб. Крім того, великою трагедією для мільйонів українців стала примусова депортація: з України до Німеччини та інших країн вивезли близько 2,5 млн. мирних громадян.

 

На превеликий жаль, сучасний російський режим вирішив повторити шлях гітлерівської Німеччини. Понад вісім років тому, всупереч всім міжнародним домовленостям, російська влада анексувала Крим і тимчасово окупувала частину територій Донецької та Луганської областей.

 

24 лютого 2022 року рф розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України. Намагаючись повторити успіхи нацистських військ, російська армія завдала ракетних і авіаударів по території всієї України, вторглась частково на територію північних, східних і південних областей України. Зараз Україна знову воює з підступним агресором. Перемога над нацизмом у ХХ столітті стала можливою завдяки об’єднанню десятків країн і народів. Так само й для перемоги над рашизмом навколо України об’єдналися країни, міжнародна спільнота, мільйони людей у всьому світі.

 

Сьогодення історії нашої держави навчає нас особливо гостро усвідомлювати ціну свободи, миру та безпеки. Сини і доньки українського народу знову зі зброєю в руках боронять рідну землю від агресора, захищають територіальну цілісність і незалежність України, наше майбутнє

 

Цього скорботного дня хвилиною мовчання ми вшановуємо пам’ять мільйонів полеглих воїнів, невинних жертв, чиє життя забрала Друга світова війна. Ми вшановуємо пам’ять співвітчизників, борців за незалежність України, загиблих у російсько-українській війні.

Схиляємо голови перед мужністю і нескореністю нашого народу.

 

Вічна і світла пам'ять загиблим, жертвам війни в Україні…

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора