A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

29 травня – Міжнародний день миротворців ООН

Дата: 29.05.2022 09:40
Кількість переглядів: 371

Фото без опису

У 2002 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 29 травня Міжнародним днем миротворців (International Day of United Nations Peacekeepers). Цей день покликаний віддати належне самопожертві і відданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. Цей день знаменує собою те, що було зроблено ООН в різних країнах для полегшення страждань і примирення ворогуючих сторін.

 

Коли 29 травня у 1948 році Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй заснувала першу місію з підтримки миру, мало хто з присутніх у залі Ради міг уявити, до якого ступеню зміниться миротворча діяльність ООН.

Відтоді проведено 72 миротворчі операції. За цей час під прапором ООН пройшли службу понад 1 млн. миротворців, 3800 із них загинули під час виконання службових обов'язків.

 

Нинішні миротворчі операції ООН набувають все більш складного і багатопланового характеру, і не обмежуються перевіркою дотримання режиму припинення вогню, а фактично вирішують завдання відбудови країн, які опинилися на межі краху, часто після конфліктів, що тривали десятиліттями.

Військовослужбовці у блакитних касках та їх цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції і судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи із повернення біженців і переміщених осіб в їх рідні місця.

 

Здобуття Україною незалежності зумовило необхідність формування та проведення власної зовнішньої політики, що сконцентрувалась на забезпеченні безпеки країни, активній двосторонній співпраці з більшістю інших держав, а також із провідними міжнародними та регіональними організаціями. З цього моменту розпочався процес законодавчого оформлення місця нашої держави на міжнародній арені і виокремлення пріоритетних напрямів, серед яких значне місце посідає миротворча діяльність.

 

Миротворча діяльність громадян України, їх професіоналізм у виконанні службових обов'язків, в тому числі й у роботі з надання гуманітарної допомоги, заслужила високу оцінку з боку Організації Об'єднаних Націй, котра неодноразово висловлювала вдячність нашій державі за внесок у справу утвердження миру в усьому світі.
Сьогодні українські миротворці несуть службу на різних континентах, у складі багатьох міжнародних сил з підтримки миру, демонструючи високий фаховий рівень та вірність обов'язку. Це безпосередньо сприяє зростанню авторитету України на світовій арені як надійного партнера та впливового суб'єкта міжнародної безпеки.

 

Вітаємо всіх, хто брав участь у миротворчих операціях, хто сьогодні перебуває в «гарячих точках» нашої планети та докладає активних зусиль до запобігання або ліквідації загроз миру.
Нехай глибока людська вдячність та пошана й надалі супроводжуватимуть вас у цій благородній справі, а любов і підтримка рідних завжди будуть надійними оберегами.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора