A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

ДО УВАГИ СУБЄКТІВ ДЕКЛАРУВАННЯ!

Дата: 04.03.2022 13:42
Кількість переглядів: 625

 Фото без опису

Про застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану згідно  з роз’ясненнями Національного агентства з питань запобігання корупції

 

1. Щодо необхідності декларування та подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані стосовно майна та грошових коштів, отриманих з 24.02.2022 суб’єктом декларування та членом його сім’ї від третіх осіб для допомоги силам безпеки та оборони України та(або) особам, які постраждали внаслідок агресії Російської Федерації

У декларації зазначаються відомості про доходи, які суб’єкт декларування або члени його сім’ї отримали упродовж звітного періоду (п. 7 ч. 1 ст. 46 Закону).

В умовах воєнного стану багато суб’єктів декларування та членів їхніх сімей долучені до збору коштів, майна для потреб Української армії та(або) осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії. Роз’яснюємо, що отримані для таких цілей кошти не є особистим доходом суб’єкта декларування та члена його сім’ї.

Такі кошти не підлягають відображенню у декларації та повідомленні.

 

2. Щодо терміну подання щорічної декларації у 2022 році, а також строку подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Особи, зазначені у п. 1, п.п. «а» і «в» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства декларацію за минулий рік (ч. 1 ст. 45 Закону).

У разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 ПМ, зазначений суб’єкт у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство (ч. 4 ст. 52 Закону).

Водночас, беручи до уваги введення воєнного стану в Україні, Національне агентство зазначає, що до припинення воєнного стану суб’єкти декларування не повинні втрачати час на заповнення та подання декларації та(або) повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

 

3. Щодо подання декларації «кандидата на посаду» та проведення спеціальної перевірки

Відповідно до ч. 3 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у п. 1, пп «а» п. 1, ч. 1 ст. 3 Закону до призначення на посаду подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Згідно з ч. 1 ст. 56 Закону стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального та особливо відповідального становища, а також посад з підвищеним корупційним ризиком проводиться спеціальна перевірка.

Проте, зважаючи на вимоги ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» та введений Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 воєнний стан в Україні, Національне агентство зазначає, що до припинення воєнного стану кандидати на відповідні посади можуть не подавати декларації «кандидат на посаду» та відповідно спеціальна перевірка проводитися в цей період не буде.

Крім того, згідно з приміткою до ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає відповідальність за несвоєчасне подання декларації та до ст. 366-3 Кримінального кодексу України, якою визначена відповідальність за неподання декларації, суб’єктами відповідальності є декларанти, які визначені в ч.ч. 1, 2 ст. 45 Закону.

Водночас декларація «кандидата на посаду» подається згідно з вимогами ч. 3 ст. 45 Закону, а не ч.ч. 1,2 ст. 45 Закону.

З текстом Роз’яснень НАЗК можна ознайомитись за посиланням

 

https://nazk.gov.ua/uk/documents/roz-yasnennya-vid-28-02-2022-2-shhodo-zastosuvannya-okremyh-polozhen-zakonu-ukrayiny-pro-zapobigannya-koruptsiyi-stosovno-zahodiv-finansovogo-kontrolyu-v-umovah-voyennogo-stanu/

https://nazk.gov.ua/uk/documents/roz-yasnennya-3-vid-01-03-2022-shhodo-podannya-deklaratsiyi-kandydata-na-posadu-ta-provedennya-spetsialnoyi-perevirky/?hilite=01.03.2022


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора