A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

28 липня – День хрещення Київської Русі-України

Дата: 28.07.2021 10:39
Кількість переглядів: 787

Фото без опису

 

28 липня в Україні відзначається державне свято – День хрещення Київської Русі-України, встановлене Указом Президента України від 25 липня 2008 року № 668/2008. Ця дата обрана не випадково, адже саме цього дня в Україні вшановується пам’ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.

Хрещення Русі Володимиром відбулося в 988 році в Києві. Після знищення язичницьких ідолів було проведено масове хрещення мешканців міста.

Хрещення Київської Русі стало видатною подією не тільки в історії нашої Церкви, але й в історії нашого народу. Запровадження християнства на Русі суттєво вплинуло на всі сфери тогочасного суспільного життя.

Християнство визначило основу середньовічної культури нашої країни і тим самим поєднало слов’янський культурний світ і Київську Русь з культурними колами християнських народів Сходу і Заходу. Культура, що прийшла на Русь після прийняття християнства з Візантії, продовжувала й далі розвиватися на ґрунті власної творчості. Християнство сприяло піднесенню освіти, мистецтва, літератури, науки, архітектури. Нова релігія дала поштовх розвитку кириличної писемності, були створені перші школи, зокрема при Десятинній церкві, де навчалися 300 дітей. Церкви і монастирі стали осередками культури, де велися літописи, створювалися бібліотеки.

Запровадження християнства сприяло підвищенню престижу Київської Русі: зовнішньополітичні відносини із сусідніми державами (Польщею, Угорщиною, Чехією, а також з  Візантією) будувалися на рівних. Київська Русь долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Це сприяло її історичному самовизначенню та знаходженню  свого місця у світовому історичному процесі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора