A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

У Бахмутському районі пройшли заходи, приурочені до 70-річчя примусового переселення мешканців Західної Бойківщини

Дата: 22.06.2021 12:03
Кількість переглядів: 488

Фото без опису

Цими днями в Бахмутському районі пройшли заходи, присвячені 70-річчю примусового переселення мешканців Західної Бойківщини.

У Званівській громаді відбувся захід «Дорога довжиною в життя. Лісковате-Званівка», присвячений 70-річчю примусового переселення мешканців Західної Бойківщини до степів півдня та сходу України. Мешканці села Ліскувате потрапили у 1951 році до сіл Верхньокам’янське, Званівка та Роздолівка. Зі сльозами на очах та тугою в серці люди згадували про ті страхи і нелюдські умови, які прийшлося їм пережити, під час депортації та в перші роки їх облаштування на Донбасі. Втративши свою землю та свою Батьківщину, вони не втратили свою віру, та на початку 1990-х років збудували у всіх трьох селах перші на Донеччині греко-католицькі храми. Бойки-переселенці зберегли свою самобутню культуру, традиції, обряди та звичаї, які передаються із покоління в покоління. Сьогодні переселенці зі словами щирої вдячності згадували місцеве населення, яке їх добре прийняло: місцеві люди ділилися усім, чим могли. У селі Званівка відкрито музейну кімнату «Схід і Захід разом». У громаді приділяється велика увага історії краю, національно-патріотичному вихованню підростаючого покоління.

У с. Верхньокам‘янське також пройшли заходи, присвячені Дню села та 70-річчю примусового переселення(депортації) мешканців села Ліскувате Хирівського району Дрогобицької області до сіл Верхньокам‘янське, Званівка та Роздолівка. Для переселенців-ліскуватців, їх нащадків свято Трійці залишиться назавжди зі сльозами на очах. Саме на свято Трійці відправлялися перші ешелони з депортованими ліскуватцями до Донбасу.

У заходах з нагоди  пам’ятної дати взяла участь керівник апарату Бахмутської райдержадміністрації Надія Тутова, яка від імені голови райдержадміністраціі Олексія Рослова вручила мешканцям Званівської громади та громаді села Верхньокам‘янське Подяки за значну роботу по вивченню історії села, національно-патріотичне виховання підростаючого покоління, збереження обрядів, звичаїв та традицій. Також у заходах узяв участь екзарх Донецький УГКЦ єпископ Степан Меньок.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора