A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

До уваги пенсіонерів! Про встановлення та перерахунок пенсії за особливі заслуги перед Україною

Дата: 17.03.2021 16:12
Кількість переглядів: 4014

Законом України «Про особливі Заслуги перед Україною» передбачено встановлення громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності та досягнення у галузі науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури і спорту тощо, пенсій за особливі заслуги перед Україною. До того ж, заслуги не лише перед Україною, але й перед колишніми Українською РСР і СРСР. Окрема категорія осіб, які мають право на цю пенсію, є – багатодітні матері (батьки), які мають 5 і більше дітей.

Пенсія за особливі заслуги перед Україною, за своїм змістом, це надбавка до основної пенсії, що отримує людина – пенсії за віком, через інвалідність, втрату годувальника або за вислугу років.

Розмір надбавки визначається у розмірах від 20 до 40 відсотків  прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність з урахуванням Схеми визначення розмірів надбавок залежно від заслуг перед Україною, затвердженою наказом Міністерства соціальної політики України від 27.12.2017 № 2054.

Якщо пенсіонер має право на призначення відразу декількох надбавок за особливі заслуги, призначають ту, яка є найбільшою  в максимальному розмірі.

Окремі розміри пенсії за особливі заслуги перед Україною, зазначені в Схемі № 2054, відрізняються від тих, які були в попередній Схемі (1400) визначення розмірів надбавки в залежності від наявних заслуг перед Україною відповідно до Закону, зокрема:

- ветеранам війни, нагородженим за бойові дії двома та трьома орденами: було 32 %, згідно зі Схемою № 2054 стало 35 %;

- особам, нагородженим одним орденом Жовтневої Революції або Трудового Червоного Прапора: було 22 %, стало 23 %;

- особам, нагородженим орденом Трудової слави, бойовий орден, отриманий не в період бойових дій: було 21 %, стало 23 %;

- особам, нагородженим одним орденом «Знак «Пошани»: було 20 %, стало 23 %.

Пенсії за особливі заслуги перед Україною, розміри яких згідно із Схемою № 2054 є більшими, підлягають перерахунку відповідно  до умов, визначених частиною четвертою статті 45 Закону України

«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме: на підставі відповідної заяви особи у такі строки: з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо заяву подано до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву подано після 15 числа.

У редакції Закону, що діє з 11.10.2017, пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюють територіальні органи Пенсійного фонду України.     

Пенсія за особливі заслуги встановлюється з дня звернення за встановленням пенсії або з дня набуття права на неї, якщо звернення за її встановленням відбулося не пізніше 12 місяців з дня набуття права. (частина 3 статті 5 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора