A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Заходи із запобігання поширення, розповсюдження, попередження використання незареєстрованих генетично модифікованих організмів у відкритих системах

Дата: 24.09.2020 09:31
Кількість переглядів: 448

Фото без опису

 

 

         З метою запобігання поширення генетично модифікованих організмів у відкритих системах Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області надає рекомендації щодо заходів із запобігання поширення, розповсюдження, попередження випадків використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах.

         На даний час, використання генетично модифікованих організмів регулюється Законом України від 31 травня 2007 року №1103-V «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів».  Цим законом передбачено заборону на промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції, виробленої  із  застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації (Розділ V, стаття 15) та ввезення  на  митну  територію України ГМО, а також продукції, виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації, за винятком таких, що призначені для науково-дослідних цілей або державних апробацій (випробовувань) (Розділ V, стаття 16).

         Згідно з законом, використання ГМО у «відкритій системі» (тобто при контакті з навколишнім середовищем, наприклад, при вирощуванні у відкритому ґрунті) можливе лише після державної реєстрації. До реєстрації вивільнення в навколишнє середовище ГМО можливе тільки з метою випробовувань і на основі спеціального дозволу. Проведення державної апробації (випробовувань) ГМО у відкритій системі здійснюється виключно на підставі дозволу, який видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища. Дозвіл видається одноразово на проведення державної апробації (випробовувань) конкретно визначеного ГМО.

         Сорти рослин із застосуванням ГМО, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки. Біологічна безпека, згідно з законом, полягає у відсутності негативного впливу на людину (в тому числі і на майбутні покоління), сільськогосподарські рослини і тварини, а також на інші живі організми. Генетична безпека передбачає відсутність неприродного та неконтрольованого впливу на геном людини, сільськогосподарських тварин та рослин, інші біологічні об’єкти.

            Станом на сьогодні інформація про реєстрацію генетично модифікованих організмів сортів сільськогосподарських рослин у відкритій системі на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України відсутня. Тому, використання сортів сільськогосподарських культур, створених на основі генетично модифікованих організмів в відкритих системах є незаконним.
Порушення вимог  Закону України  «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» і прийнятих на його основі нормативно-правових актів тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність згідно із законом (стаття18ЗУ№1103-V).

 

            За для запобігання використання незареєстрованих генетично модифікованих організмів у відкритих системах рекомендовано перед придбанням насіння сільськогосподарських рослин обов’язково звертати увагу на наявність сортів, що пропонуються до реалізації, в Державному реєстрі сортів рослин придатних до поширення в Україні. Перевірити наявність та чинність сертифікатів що засвідчують сортові та посівні якості насіння. Також звірити данні занесені до супровідних документів з даними що нанесені на етикетки якими марковано пакування з насінням. Це дає змогу в певній мірі пересвідчитись, що насіння яке ви купуєте не є генетично модифікованим.

            У Донецькій області державний нагляд (контроль) за дотриманням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах на підприємствах, в установах і організаціях агропромислового комплексу незалежно від їх підпорядкування і форм власності  здійснює відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області. 

         У разі виявлення  фізичною особою (фізичними особами) порушення щодо використання, розповсюдження незареєстрованих ГМО у відкритих системах, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, фізична особа (фізичні особи) має право письмово звернуться до ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області (вул. Гризодубової, 3, м. Маріуполь, 87534) щодо проведення державного нагляду (конролю) у сфері господарської діяльності з біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання ГМО у відкритій системі.

         Відповідно до ст.6 п.1 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» суб’єкт господарювання має право подати письмову заяву до ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області щодо здійснення заходу державного нагляду (контролю) з відбором проб за його бажанням. Відбір, формування і направлення середніх проб насіння, зерна та рослин для проведення їх аналізу на вміст ГМО проводять державні інспектори відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва відповідно до вимог наказу Міністерства аграрної політики від 19.06.2019 №331 «Методичні рекомендації щодо відбору проб насіння, зерна, та рослин для визначення наявності генетично модифікованих організмів під час здійснення заходів нагляду (контролю) в сферах зерноведення, рослинництва, насінництва і розсадництва, охорони прав на сорти рослин та ГМО у відкритих системах» та на підставі письмового вмотивованого рішення керівника органу державного нагляду (контролю).

 

         Насіння і садивний матеріал, які вироблені із застосуванням генетично модифікованих організмів, а також ввезені в Україну без їх державної реєстрації, крім проведення державної апробації (випробувань) генетично модифікованих організмів у відкритих системах, підлягають утилізації, знищенню та знешкодженню.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора