A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Трагедія Бабиного Яру. Бахмутський Бабин-Яр

Дата: 17.08.2020 09:28
Кількість переглядів: 722

Фото без опису

29-30 вересня відзначаються 79 - роковини одного з найжахливіших символів Голокосту - масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві, вчинені нацистами у 1941-1943 роках.

Братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводили органи нацистської поліції безпеки та айнзанцгрупи СД разом із військовою та цивільною владою Києва. Жертвами нацистів стали євреї, радянські військовополонені, роми,  українські націоналісти, пацієнти київської психіатричної лікарні, в’язні Сирецького табору та загалом усі ті, кого гітлерівці вважали своїми ворогами.  Бабин Яр – це некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених. Також в нашому рідному місті Бахмуті теж був свій Бабин-Яр. Близько трьох тисяч ні в чому невинних  земляків загинули замурованими живцем  в тунелях кар'єрів алебастрового заводу (шахта заводу шампанських вин «Artwinery»).

Архівним відділом Бахмутської райдержадміністрації у 2010 році була видана збірка матеріалів обласної науково практичної краєзнавчої конференції, присвяченої 65-річниці Перемоги у Великій Вітчізняній війні, до якої увійшла стаття історика-краєзнавця  О.О. Шепітька «Камера смерті. Відплата». В статті розповідається, як 16 вересня 1943 року були знайдені жертви фашистського терору в місті Бахмуті.

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

На сайті facebook на офіційній сторінці  Телеканалу Донеччина TV. ДTV  опубліковано відео - матеріал «Бахмутський «Бабин Яр», в якому директор Бахмутського краєзнавчого музею - Олена Смірнова та науковий співробітник Бахмутського краєзнавчого музею - Михайло Топило розповідають про події  того часу. Відео можна переглянути за посиланням: Бахмутський «Бабин Яр».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора