A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

У Бахмутському районі з'явився об'єкт національного значення

Дата: 29.11.2019 13:19
Кількість переглядів: 2881

Фото без опису

Близько півроку вирішувалась доля унікального об'єкта – водонапірної системи «Башта Шухова», який розташований на території ПАТ  «Часівоярський вогнетривкий комбінат».

У травні поточного року до в. о. голови Бахмутської райдержадміністрації Тетяни Єрохіної звернувся депутат Часовоярської міської ради Руслан Макарович з проханням зберегти унікальну споруду – вежу Шухова. 

За результатами звернення відділом культури та туризму була створена комісія  з обстеження об’єктів культурної спадщини.  До складу комісії увійшли в. о. начальника управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації, представники Бахмутської райдержадміністрації, Часовоярської міської ради, фахівці Донецької національної академії будівництва і архітектури та Донецького обласного краєзнавчого музею.

Члени комісії провели обстеження об’єкта «Башта Шухова» та прийняли рішення підготувати та надати на розгляд Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні культури і туризму облдержадміністрації облікову документацію на водонапірну башту системи В. Шухова для отримання статусу щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

5 листопада  об’єкт водонапірна система «Башта Шухова» внесено до Переліку як щойно виявлений об’єкт науки і техніки за категорією національного значення.

Рішення Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини щодо статусу об’єкта та режиму його використання було доведено до керівництва ПАТ «Часівоярський вогнетривкий комбінат».

  На теперішній час триває підготовка охоронного договору. Керівництво  Часовоярської міської ради повинно прийняти рішення щодо виділення коштів на паспортизацію даного об'єкта.

Водонапірна башта в м. Часів Яр  це єдиний витвір видатного інженера В.Шухова, що зберігся на сході України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора