A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Реабілітація дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу

Дата: 08.07.2019 11:02
Кількість переглядів: 616

Кабінетом Міністрів України 27 березня 2019 року прийнята постанова №309 «Про затвердження Порядку використання у 2019 році коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу» та затверджений відповідний порядок, яким визначається механізм використання у 2019 році коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою "Реабілітація дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу". 

Куди необхідно звертатися та які документи подавати для отримання реабілітаційних послуг?

Для забезпечення дитини реабілітаційними заходами один із батьків дитини чи її законний представник подає до управління соціального захисту населення за місцем проживання: 
- заяву про направлення дитини до реабілітаційної установи у довільній формі із зазначенням інформації про вибрану реабілітаційну установу разом з копіями: 
- паспорта громадянина України та/або свідоцтва про народження, та/або іншого документа, що посвідчує особу дитини; 

- індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу; 

- виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о). 
  

Днем звернення одного з батьків дитини чи її законного представника до управління вважається дата надходження заяви з документами. 

Які установи можуть надавати послуги з реабілітації?

Реабілітаційні заходи для дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу можуть надавати заклади охорони здоров'я будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або їх відокремлені підрозділи, що забезпечують медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників, а також реабілітаційні установи, підприємства, заклади, у тому числі їх відділення, структурні підрозділи незалежно від форми власності, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі - реабілітаційна установа). 

Перелік реабілітаційних установ оприлюднюється на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики, Фонду соціального захисту інвалідів, місцевих та регіональних органів соцзахисту. 
Перелік реабілітаційних установ, який є невичерпним, формується Фондом соціального захисту інвалідів згідно із заявницьким принципом реабілітаційної установи. 

Який перелік реабілітаційних заходів надається дитині з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу у реабілітаційних установах?

Перелік базових реабілітаційних заходів призначається індивідуально залежно від потреб дитини та включає: консультації лікарів, заняття з профільними лікарями і спеціалістами з реабілітації (лікар-невролог дитячий, логопед, лікар-психолог, лікар-педіатр, педагог соціальний, лікар-сурдолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини або лікар-фізіотерапевт, або лікар з лікувальної фізкультури, або лікар з лікувальної фізкультури і спортивної медицини, фізичний терапевт та інші); 
реабілітаційні послуги (комплекс процедур), у тому числі фізичну терапію, лікувальну фізкультуру, масаж загальний, механотерапію за потребою (локомоторну терапію, мотомедтерапію), апаратну фізіотерапію (теплолікування, вібротерапію), метод динамічної пропріоцептивної корекції із застосуванням рефлекторно-навантажувального пристрою "Гравістат", логопедичну корекцію, психологічну корекцію, педагогічну корекцію, соціальну адаптацію тощо. 

 

Яка вартість реабілітаційних заходів для дитини з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу?

Вартість реабілітаційних заходів для кожної дитини визначається реабілітаційною установою відповідно до індивідуальної програми реабілітації, в якій зазначаються обсяг і строки проведення таких заходів. 

Гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I та II ступеня - 16 тис. гривень, III ступеня - 25 тис. гривень.   Гранична вартість реабілітаційних заходів для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження I, II, III ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня. 
Реабілітаційні заходи можуть надаватися як у стаціонарі, так і амбулаторно. 
Вартість витрат реабілітаційної установи за здійснені для дитини реабілітаційні заходи становить не менше 30 відсотків граничної вартості реабілітаційних заходів для однієї дитини. 
Під час здійснення реабілітаційних заходів у стаціонарі їх гранична вартість може включати вартість проживання та харчування дитини, одного з батьків дитини чи її законного представника. Під час здійснення реабілітаційних заходів амбулаторно у граничну вартість можуть включатися витрати на харчування дитини, одного з батьків дитини чи її законного представника. 

Реабілітаційні заходи в межах їх граничної вартості можуть бути надані одній дитині декілька разів протягом бюджетного року.

На теперішній час до управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації надійшло 8 заяв про направлення дитини до реабілітаційної установи. Фактично укладено 4 договори про здійснення для дитини реабілітаційних заходів:

ЦРД «Вікторія» Київська обл. – 3 договіри (початок реабілітаційних заходів з 04.08.2019);

Станом на 05.07.2019 одна дитина з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу успішно пройшла реабілітацію у ПП Центр реабілітації «Апіс-Меліфіка» у м. Хмельницький.

Додаткову інформацію щодо забезпечення дітей, які проживають на території Бахмутського району, реабілітаційними заходами, можна отримати в управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської райдержадміністрації (м. Бахмут, вул. Миру, 69, телефон: (0627) 44-91-70).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора