A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Випадки відмови в оплаті листка непрацездатності

Дата: 29.05.2019 08:50
Кількість переглядів: 592

Кодекс законів про працю України гарантує кожному працюючому громадянину право на матеріальне забезпечення у разі хвороби або втрати працездатності.

Підставою для призначення допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Іншими словами, без листка непрацездатності допомогу з тимчасової непрацездатності не призначать.

Рішення про призначення матеріального забезпечення за листком непрацездатності приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яка створюється на кожному підприємстві, в будь-якій установі, організації. До складу цієї комісії входять як представники адміністрації підприємства, установи, організації, так і представники застрахованих осіб.

Однак комісія із соціального страхування може також приймати рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення та припиненні його виплати.

Статтею 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року № 1105-ХІV  визначено вичерпний перелік таких причин.  Серед них:

  • настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушення режиму лікування застрахованими особами;
  •  у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;
  •  у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров’ю з метою ухилення від роботи чи інших обов’язків або симуляції хвороби;
  • за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;
  • за час примусового лікування, призначеного за постановою суду.

Крім того, згідно з Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 13, комісії наділені повноваженнями перевіряти організацію медичного обслуговування застрахованих осіб лікувально-профілактичним закладом.

У свою чергу, застраховані особи зобов’язані надавати роботодавцю достовірні документи, на підставі яких призначається матеріальне забезпечення. У разі виникнення підозри щодо обґрунтованості видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення, комісія може звертатися до управління виконавчої дирекції Фонду або його відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства.

За довідками звертатись до Бахмутського міського відділення за адресою:

вул. Б.Горбатова, 4 каб.1 або за телефоном: (0627) 44-53-79.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора