A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

15 травня – День пам'яті жертв політичних репресій Інформаційно-пошуковий інтернет-проект Державної архівної служби України «Український мартиролог ХХ ст.»

Дата: 15.05.2022 09:24
Кількість переглядів: 208

Фото без опису

 

«Український мартиролог ХХ ст.» є підсумком роботи державних архівів, започаткованої ще 1989 р., яка пожвавилася після прийняття Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» (1991), коли почали складатися регіональні та тематичні бази даних на репресованих. Нині вони існують практично у всіх державних архівах, які прийняли на зберігання архівно-слідчі справи та інші документи, дотичні політичним репресіям. На теперішній час розпочато зведення згаданих баз даних до централізованої та онлайн загальнодоступної бази. Це надає можливість забезпечити інтелектуальний доступ до архівних документів про політичні репресії на найпершому інформаційному рівні просто з мережі Інтернет.

«Український мартиролог ХХ ст.» містить стислу інформацію про жертви політичних репресій 1920-1950-х років: фотопортрет або кілька фотографій (за наявністю), ім'я жертви та стислу характеристику роду занять, дати життя, відомості щодо реабілітації, посилання на архів, де зберігаються архівно-слідчі справи. Це насамперед центральні державні архіви та державні архіви областей, а також галузеві державні архіви Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України.

Згаданий пошуково-інформаційний проект заявлений у Міжнародній раді архівів як інтегральна частина великого міжнародного проекту ЮНЕСКО із створення електронної енциклопедії «Порушення прав людини: міжнародний довідник архівних джерел», започаткованого у 2004 році.

На сайті Державної архівної служби України в розділі «Український мартиролог ХХ ст.» доступна інформація про 87 211 жертв політичних репресій в Україні.

Посилання на сайт Державної архівної служби України https://archives.gov.ua/um.php


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора