A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

До уваги мешканців району! Бахмутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує про необхідність додержуватись правил безпечного збору грибів

Дата: 17.06.2020 13:01
Кількість переглядів: 732

Фото без опису

В червні поточного року на території Бахмутського району отруїлося грибами 4 особи. У зв’язку з цим Бахмутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує населенню про необхідність додержуватись  правил безпечного збору грибів.

В першу чергу, звертаємо увагу на основні фактори, які сприяють зростанню кількості випадків отруєння:

  • сприятливі погодні умови для росту грибів;
  • мала інформованість про можливі фатальні наслідки отруєння та відсутність навику зі збору грибів переважної частини населення;
  • збір молодих екземплярів отруйних грибів, котрі помилково приймаються за їстівні;
  • вживання в їжу грибної суміші, коли збирається декілька видів грибів, серед яких трапляються і отруйні екземпляри;
  • неправильна або неповна кулінарна обробка грибів;
  • вживання грибів у гостях чи дикорослих грибів, що були куплені на стихійних ринках.

В залежності від виду наявних в грибах токсинів, а також зважаючи на симптоми та час до їх появи, отруєння грибами розділяють три основні групи:

  1. Отруєння грибами з ураженням шлунково-кишкового тракту.
  2. Отруєння грибами з ураженням центральної нервової системи.
  3. Отруєння грибами з ураженням нирок та печінки.

До першої групи належать отруєння, обумовлені вживанням грибів різноманітних видів  (рядовка отруйна, печериця отруйна,  опеньок несправжній сіро-жовтий  та ін.), для яких загальним є наявність у грибах подразнюючих речовин та біогенних  амінів. При таких отруєннях спостерігається досить характерна клінічна картина гастроентериту: швидкий початок через 20 хвилин (рідше через 2-3 години), біль у животі, нудота, блювання, діарея, яка продовжується протягом від декількох годин до доби . Частіш за все від отруєння цими грибами не помирають, але таке отруєння маскується під харчову токсикоінфекцію, що ускладнює встановлення правильного діагнозу.

До другої групи відносяться отруєння грибами, що викликають ураження нервової системи, наприклад, мухомор червоний, мухомор пантерний, омфалот маслиновий та деякі інші. Діючі токсини – мускарин та мускаридін. Ці речовини призводять до появи перших ознак отруєння у проміжку від 15-30 хвилин до 2 годин з моменту вживання. Зазвичай спочатку симптоми включають значне звуження або розширення зіниць, слинотечу, спазми бронхів із утрудненням дихання, нападоподібний різкий біль у животі, нудоту, блювання та діарею. Надалі додаються ознаки ураження нервової системи:  сплутана свідомість, загальмованість, марення, судоми, а при ураженні судинорухового центру мозку – смерть.

До третьої групи відносяться найбільш небезпечні отруєння, що по деяким даним призводять до смерті кожного другого пацієнта в перші 2-3 доби. Сюди відносять випадки інтоксикації після вживання блідої поганки та її різновидів (жовта поганка, зелена поганка, біла поганка), мухомору смердючого, мухомору поганкоподібного, грибів-парасольок, павутинників та деяких інших видів дикорослих грибів. Поява перших симптомів отруєння спостерігається не раніше, ніж через 6 годин після прийому у їжу підозрілих грибів, а іноді і значно пізніше – до 48 годин. Спочатку спостерігаються також ознаки гастроентериту (біль в животі, нудота, діарея, блювання), надалі додаються відчуття важкості у правому підребер’ї та попереку, відсутність сечі та виражена загальна слабкість. Навіть при правильному та своєчасному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії в більшості випадків такі отруєння призводять до смерті через значне ураження печінки та нирок.

Окремо варто акцентувати увагу населення на той факт, що збирання грибів на територіях, забруднених хімічними речовинами, також може призвести до отруєння навіть їстівними грибами.

Зважаючи на вищевикладене рекомендується уникати вживання в їжу дикорослих грибів, у відношенні яких до групи їстівних ви невпевнені, а також уникати придбання лісових грибів на стихійних ринках (як свіжих, так і у вигляді заготівель).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора