A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Пільговий проїзд окремих категорій громадян – мешканців Бахмутського району пасажирським транспортом загального користування

Дата: 29.10.2019 08:36
Кількість переглядів: 1245

Фото без опису

 

Право громадян на соціальний захист закріплено статтею 46 Конституції України та деталізовано в спеціальних нормативно-правових актах, зокрема право на безплатний проїзд для пільгових категорій громадян.

Пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування.

З метою забезпечення соціального захисту населення Бахмутського району в частині пільгових перевезень, рішенням сесії Бахмутської районної ради від 29.09.2017 № 7/22-323 затверджений Порядок фінансування видатків районного бюджету Бахмутського району на здійснення компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян – мешканців району пасажирським транспортом загального користування.

Прийнятий Порядок забезпечує механізм контролю за коштами місцевого бюджету в межах виділених кошторисних призначень на відповідний рік, виходячи з можливостей районного бюджету, та у жодному разі не обмежує право окремих категорій громадян на пільговий проїзд пасажирським транспортом загального користування.

Відповідно до пункту 4 розділу ІV Порядку, на підставі рішення районної комісії з питань розрахунків обсягів компенсаційних виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян в 2019 році укладено договори про виплату компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян – мешканців Бахмутського району автомобільним транспортом між управлінням праці та соціального захисту населення Бахмутської райдержадміністрації Донецької області та підприємствами перевізниками, а саме:  ТОВ ТП «Моноліт-Логістик  ЛТД» та ТОВ «Автотранспортне підприємство 11406».

Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» від 18.02.1997 № 176 чітко передбачено обов’язок перевізника здійснювати перевезення пасажирів із квитками і пасажирів, яким згідно з законодавством надано пільги щодо плати за проїзд. Тобто перевізник не має права відмовляти в безоплатному проїзді пільговим категоріям громадян.

Закон України «Про транспорт» зобов’язує перевізника забезпечувати право громадян на пільги щодо користування транспортом (стаття 12), а Закон України «Про автомобільний транспорт» (далі - Закон) зобов’язує забезпечити пільгові перевезення пасажирів автомобільним транспортом, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування (стаття 37).

Отже, автомобільному перевізнику забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом, а безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Згідно статті 60 вищезазначеного Закону за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються санкції за безпідставну відмову від пільгового перевезення пасажира - штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (зі змінами від 03 жовтня 2019 року №166-ІХ «Про внесення змін до статті 133¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову у пільговому перевезенні окремих категорій громадян») зазначено, що безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян – тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі п’ятидесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850грн).

У разі безпідставної відмови у безкоштовному проїзді:

1. Уточніть назву та контактні дані перевізника, ПІБ водія. Запишіть номер транспортного засобу, дату, час та маршрут, на якому була отримана відмова.

2. Якщо бажаєте продовжити проїзд, оплатіть його вартість.

3. Зверніться до перевізника з письмовою заявою про порушення права на пільговий проїзд.

4. Якщо відповідь  перевізника не влаштовує та ситуація не вирішиться, напишіть заяву (скаргу) до територіального органу Укртрансбезпеки та/або органу місцевого самоврядування, де здійснюється маршрут. До заяви обов'язково додайте копію пільгового посвідчення і копію проїзного квитка, якщо довелось його купити.

Розглядати справи про накладення адміністративно-господарських штрафів за порушення мають право посадові особи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті (управління Укртрансбезпеки у Донецькій області, розташоване за адресою: вул. Академічна, 11-1, м. Краматорськ, Донецька обл, 84333).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора