A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Рекомендації щодо поводження під час обстрілів

Дата: 26.07.2019 13:39
Кількість переглядів: 879

Фото без опису

ЯКЩО ОБСТРІЛ ЗАСТАВ ВАС НА ВУЛИЦІ

Якщо ви почули свист снаряду або вибух відразу падайте на землю (це необхідно для того, щоб знизити ризик влучення осколків). Швидко й уважно озирніться навколо: де можна сховатися надійніше. Якщо поряд є якась канава, будь-який виступ або поглиблення в землі – скористайтеся цим природним захистом. Якщо поруч є бетонна конструкція (яка не обрушиться і не загориться) – потрібно лягти поруч із нею. Ідеальний захист дає траншея або канава (подібна до окопу) завглибшки 1–2 метри, на відкритому місці. Сховавшись в укриття, лягайте й обхопіть голову руками. Відкрийте рота – це вбереже від контузії у разі близького розриву снаряда або бомби.

ЯКЩО ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ ВИ ЗНАХОДИТЕСЯ В ТРАНСПОРТІ

Якщо перші вибухи застали вас у дорозі в автомобілі: негайно зупиняйте машину і швидко шукайте укриття. У разі, якщо обстріл застав вас у маршрутному таксі, тролейбусі або трамваї – слід вимагати від водія негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в протилежний від обстрілу бік у напрямку «від будівель і споруд» і залягти на землю. Озирніться й очима пошукайте більш надійне укриття неподалік. Перебігати або відповзати слід короткими швидкими кидками відразу після наступного вибуху. У гіршому разі – коли в полі зору немає укриття, куди можна перебігти одним швидким кидком – лягайте на землю й лежіть, закривши голову руками.

ЯКЩО ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ ВИ ЗНАХОДИТЕСЯ В БУДИНКУ

Якщо в будинку є підвал – зійдіть у підвал. Якщо підвалу немає – зійдіть на нижні поверхи. Чим нижче, тим краще. Заздалегідь знайдіть максимально внутрішню кімнату, без прорізів у стінах, які ведуть безпосередньо на вулицю та з відсутнім склінням (знайдіть носійні стіни, наприклад, ванна кімната), якщо всі кімнати зовнішні – виходьте на сходовий майданчик (не навпроти вікон!). В обраному місці, сядьте на підлогу біля стіни (не навпроти вікон!). Вікна можна замостити диванними подушками (великими, щільними, краще мішками з піском), закрити масивними меблями, але не порожніми (набитими мішками з піском або речами, але щільно).

Для укриття можна використовувати льох у приватних будинках, але візьміть до уваги, що його може завалити! Тому залиште в будинку на видному місці великий помітний плакат «під час обстрілу ми в погребі» і вкажіть, де льох розташований. Візьміть із собою телефони, радіо на батарейках, воду.

ЯКЩО ВИ НА РОБОТІ

1. Виконайте заходи, передбачені на цей випадок Планом реагування на надзвичайні ситуації суб’єктами господарювання, Інструкція щодо дій персоналу суб’єкта господарювання в разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.

2. Дійте за вказівками керівництва суб’єкта господарювання.

3. Швидко, без паніки займіть місце у захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні).

4. Виконуйте вимоги старшого (коменданта, т.і.).

ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ОБСТРІЛУ

Зачекайте приблизно 10 хвилин. Обережно підніміться, уважно огляньте місцевість навколо себе, пересувайтесь не кваплячись та уважно оглядайте маршрут руху, ноги ставте на вільну від уламків поверхню. Не піднімайте з землі незнайомі вам предмети. Снаряди можуть бути касетними і місцевість в результаті застосування спеціальних боєприпасів може бути замінована. Бойові елементи касетних боєприпасів та снаряди які не підірвалися можуть вибухнути від найменшого дотику. Уважно слідкуйте за дітьми та підлітками, не дозволяйте їм торкатися будь-яких предметів.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора