A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Інформація з прикордонних питань (для використання під час проведення комплексу організаційно – практичних заходів «Профілактика»)

Дата: 13.05.2019 10:13
Кількість переглядів: 1306

Фото без опису

Відповідно до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18 січня 2018 року № 2268-VIII, тимчасово окупованими територіями у Донецькій та Луганській областях визнано частини території України, в межах яких збройні формування Російської Федерації та окупаційна адміністрація Російської Федерації встановили та здійснюють загальний контроль.
Конкретний Перелік районів, міст, селищ і сіл, частин їх територій, тимчасово окупованих у Донецькій та Луганській областях затверджений Указом Президента України від 07 лютого 2019 року № 32/2019. 
Таким чином, з 09 лютого 2019 року (з дня набрання чинності Указом Президента України) перетинання неконтрольованої українською владою ділянки державного кордону України кваліфікується як в’їзд на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї. 

Тим же Законом (стаття 12) встановлено, що в’їзд осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзд осіб, переміщення товарів з таких територій здійснюються через КОНТРОЛЬНІ ПУНКТИ В’ЇЗДУ - ВИЇЗДУ.
Вичерпний перелік контрольних пунктів в’їзду – виїзду визначений Додатком 1 до Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, затвердженого наказом першого заступника керівника АТЦ при СБУ (керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей від 14.04.2017 № 222 – ог (із змінами та доповненнями):
1) Дорожній коридор «Стаханов-Золоте-Гірське-Лисичанськ» - КПВВ «Золоте»;
2) Дорожній коридор «Горлівка-Бахмут» - КПВВ «Майорське»;
3) Дорожній коридор «Донецьк-Курахове» - КПВВ «Мар’їнка»;
4) Дорожній коридор «Донецьк-Маріуполь (через Волноваху)» - КПВВ «Новотроїцьке»;
5) Дорожній коридор «Новоазовськ-Покровськ-Талаківка-Маріуполь» - КПВВ «Гнутове» (с. Пищевик);
6) Дорожній коридор «Станиця Луганська - Щастя - Новойдар» - КПВВ «Станиця Луганська».

За порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 204 – 2 Кодексу України про адміністративне правопорушення (штраф від 1700 до 8500 грн.). 

Режимні правила 
в контрольних пунктах в’їзду – виїзду
Краматорського прикордонного загону 

Режимні правила визначені:
Технологічними схемами здійснення пропуску через лінію зіткнення осіб, транспортних засобів та вантажів… в контрольному пункті в’їзду – виїзду «Мар`їнка та в контрольному пункті в’їзду – виїзду «Майорське»». 
Вказані технологічні схеми затверджені начальником штабу Антитерористичної операції 10.07.2017 року і є чинними на сьогоднішній день.
Зокрема, під час перебування у КПВВ особам, забороняється:
- самостійно, без дозволу уповноважених службових осіб підрозділу ДПСУ та ДФСУ, якщо це не заборонено іншими контрольними органами і службами, залишати транспортні засоби чи здійснювати у них посадку;
- самостійно, без дозволу уповноважених службових осіб підрозділу ДПСУ та ДФСУ заходити в службові приміщення в КПВВ;
- без дозволу представників ДПСУ залишати КПВВ;
- під час проходження визначених законодавством видів контролю в КПВВ вживати алкогольні напої та палити в не відведених для цього місцях;
- своїми діями та розміщенням транспортних засобів, багажу (вантажів) створювати перешкоди для виконання службових обов’язків працівниками контрольних органів і служб, обслуговуючим персоналом транспортних засобів, проходження пасажирами визначених видів контролю;
- пошкоджувати чи виводити з ладу елементи огорожі, технічні пристрої та обладнання, інформаційні щити та інше майно;
-порушувати рядність руху, змінювати напрям руху в’їзд/виїзд, перевищувати швидкість руху, здійснювати проїзд без зупинки лінії контролю, зупиняти транспортні засоби в не визначених місцях;
- перебувати в КПВВ без документів на право перетинання лінію зіткнення;
- починати рух транспортного засобу до закінчення контрольних процедур і без дозволу посадової особи ДПСУ.
Пасажири та обслуговуючий персонал транспортних засобів, що в'їхали на територію КПВВ, мають право:
- бути присутніми під час огляду транспортних засобів, вантажів і багажу, що їм належать, а також відбору зразків проб речовин і матеріалів, що їм належать, для експрес-аналізу відповідними компетентними органами;
- отримувати від уповноважених службових осіб підрозділу ДПСУ та інших компетентних органів усні роз'яснення в разі тимчасової відмови їм у в'їзді на територію проведення антитерористичної операції та виїзду з неї.
За порушення режимних правил в КПВВ передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 202 Кодексу України про адміністративне правопорушення (штраф від 119 до 170 грн.). 

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2015 року «Про деякі питання підвищення національної безпеки України» 
в межах території Артемівського, Костянтинівського, Мар’їнського районів Донецької області з 10 лютого 2015 року встановлено контрольовані прикордонні райони і запроваджено прикордонний режим. 

Правила прикордонного режиму встановлені Положенням про прикордонний режим, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 27.07.1998 р. № 1147 (зі змінами та доповненнями)
Відповідно до пункту цього Положення контроль за додержанням прикордонного режиму у контрольованому прикордонному районі здійснює Державна прикордонна служба у взаємодії з органами Національної поліції. 
Основні правила прикордонного режиму
п. 7. Громадяни України в'їжджають у … контрольований прикордонний район, перебувають, проживають або пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують їх особу. 
п. 8. Іноземці та особи без громадянства в'їжджають… у контрольований прикордонний район, перебувають та пересуваються в їх межах на підставі документів, що посвідчують особу та підтверджують законність перебування на території України. 
п. 10. Особи, зазначені у пунктах 7 та 8 цього Положення, на вимогу уповноважених осіб Державної прикордонної служби та органів Національної поліції, зобов'язані пред'являти відповідні документи, передбачені цими пунктами.
п. 11. З метою виявлення порушень законодавства з прикордонних 
питань, виконання завдань, пов'язаних з боротьбою з організованою 
злочинністю у контрольованому прикордонному районі, уповноважені особи Державної прикордонної служби та органів Національної поліції, мають право у разі потреби зупиняти та оглядати транспортні засоби. 

Крім того, відповідно до Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 року № 1306
2. Обов’язки та права водіїв механічних транспортних засобів:
2.4-3 На ділянках доріг у межах контрольованого прикордонного району на вимогу уповноваженої особи Держприкордонслужби України водій повинен зупинитися з дотриманням вимог цих Правил, а також:
а) пред’явити для перевірки документи, зазначені в підпункті «б» пункту 2.1.
б) дати можливість оглянути транспортний засіб і перевірити номери його агрегатів. 

За порушення прикордонного режиму передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 202 Кодексу України про адміністративне правопорушення (штраф від 119 до 170 грн.). 

Права та обов’язки Державної прикордонної служби України визначені статтями 19 та 20 Закону України «Про Державну прикордонну службу України». 
Зокрема, покладаються обов’язки (витяг):
5) організація запобігання кримінальним та адміністративним правопорушенням, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Державної прикордонної служби України, їх виявлення та припинення, здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення згідно із законами;
11) контроль за дотриманням прикордонного режиму;
16) здійснення самостійно або у взаємодії з органами Національної поліції і органами Служби безпеки України в межах контрольованих прикордонних районів контролю за дотриманням іноземцями та особами без громадянства, … установлених правил перебування на її території;…
Надається право (витяг):
12) вимагати від фізичних осіб припинення правопорушень і дій, що перешкоджають здійсненню повноважень Державної прикордонної служби України;
13) у випадках та в порядку, передбачених законами України, розглядати справи про правопорушення, накладати стягнення або передавати матеріали про правопорушення на розгляд інших уповноважених органів виконавчої влади або судів;
15) здійснювати на підставах та в порядку, установлених законами, особистий огляд затриманих, а також оглядати і в разі потреби вилучати речі, що можуть бути речовими доказами або заподіяти шкоду здоров'ю людей; 
19) зупиняти та оглядати в межах контрольованих прикордонних районів самостійно транспортні засоби, а також перевіряти документи, що посвідчують особу водія та пасажирів… 

Правила перебування на території України 
іноземців та осіб без громадянства

Відповідно до Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства (далі - ОБГ) на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 р. № 150:
п. 2. Іноземці та особи без громадянства, які на законній підставі прибули в Україну, можуть тимчасово перебувати на її території:
2) не більш як 90 днів протягом 180 днів з дати першого в’їзду з держав з безвізовим порядком в’їзду, якщо інший строк не визначено міжнародними договорами України;…
п. 5. Строк перебування іноземців та ОБГ на території України, паспортні документи або документи, що підтверджують ОБГ, яких зареєстровано посадовою особою Держприкордонслужби в пункті пропуску при прибутті в Україну, продовжується територіальними органами або підрозділами ДМС.

Відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на постійне проживання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 року № 321:
п. 2. Посвідка виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, видається на строк 10 років.
посвідка на постійне проживання, що не містить безконтактного електронного носія, оформлена на бланку у виді книжечки та видана на підставі документів, поданих до 1 червня 2018 р., є чинною протягом строку, на який її було видано.
п. 7. Обмін посвідки здійснюється у разі:
5) досягнення іноземцем або ОБГ 25- або 45-річного віку (у разі, коли іноземець або ОБГ документовані посвідкою, що не містить безконтактного електронного носія у виді книжечки).

Відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 року № 322:
п. 2. Посвідка виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, видається як правило на 1 рік.
посвідка на тимчасове проживання, що не містить безконтактного електронного носія, оформлена на бланку у виді книжечки та видана на підставі документів, поданих до 1 червня 2018 р., є чинною протягом строку, на який її було видано.
п. 7. Обмін посвідки здійснюється у разі:
3) закінчення строку дії посвідки;
п. 19. У разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії. 
п. 67. Після закінчення строку дії посвідки іноземець та ОБГ зобов’язані в семиденний строк зняти з реєстрації місце проживання та виїхати за межі України. При цьому посвідка здається підрозділу ДМС.

За порушення правил перебування іноземців та ОБГ в Україні передбачена адміністративна відповідальність відповідно до статті 203 Кодексу України про адміністративне правопорушення (попередження або штраф від 1700 до 5100 грн.). 

Крім того, відповідно до статті 13 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземцям та ОБГ забороняється в'їзд в Україну:
п.1. … якщо іноземець або ОБГ не виконали рішення органів державної влади, уповноважених накладати адміністративні стягнення… (не сплачено штраф, накладений Державною прикордонною службою України Краматорським прикордонним загоном);
якщо така особа з порушенням встановленого законодавством України порядку здійснила в’їзд на тимчасово окуповану територію України… чи виїзд з них або вчинила спробу потрапити на ці території поза контрольними пунктами в’їзду-виїзду…
п. 3. Рішення про заборону в'їзду в Україну приймається строком на три роки Краматорським прикордонним загоном. 
У разі невиконання рішення про заборону в’їзду в Україну іноземцям та ОБГ забороняється подальший в’їзд в Україну на десять років, що додається до частини строку заборони в’їзду в Україну, який не сплив до моменту прийняття повторного рішення про заборону в’їзду в Україну.

Відповідальність 
за вчинення адміністративних правопорушень, протидію яким віднесено до компетенції Держприкордонслужби України 

Кодекс України про адміністративні правопорушення (витяг)

Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України під час виконання ним службових обов'язків, пов'язаних… із здійсненням прикордонного контролю в контрольних пунктах в’їзду-виїзду тягне за собою: 
штраф від 850 до 1700 грн. 
або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, 
або адміністративний арешт на строк до 15 діб 
(Стаття 185-10 частина 1) 
Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за правопорушення, передбачене частиною першою цієї статті тягне за собою: 
штраф від 1700 до 5100 грн. 
або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб (Стаття 185-10 частина 2).

Порушення прикордонного режиму, … режимних правил у контрольних пунктах в’їзду - виїзду тягне за собою штраф від 119 до 170 грн. (Стаття 202).

Порушення іноземцями та ОБГ правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України, тобто:
проживання без документів на право проживання в Україні, за недійсними документами або документами, термін дії яких закінчився, 
або працевлаштування без відповідного дозволу на це, якщо необхідність такого дозволу передбачено законодавством України, 
або недодержання встановленого порядку пересування і зміни місця проживання, 
або ухилення від виїзду з України після закінчення відповідного терміну перебування, неприбуття без поважних причин до визначеного місця навчання
або працевлаштування після в'їзду в Україну у визначений строк, а так само порушення правил транзитного проїзду через територію України, крім порушень, передбачених частиною другою цієї статті, тягнуть за собою штраф від 1700 до 5100 грн. 
(Стаття 203 частина 1).
Недодержання іноземцями та ОБГ встановленого порядку реєстрації 
або проживання на території України за недійсними документами чи документами, строк дії яких закінчився, 
або порушення встановленого терміну перебування в Україні, виявлені в … контрольних пунктах в'їзду-виїзду, тягнуть за собою:
попередження 
або штраф від 1700 до 5100 грн. 
(Стаття 203 частина 2).

Умисне невиконання іноземцем або ОБГ рішення уповноваженого державного органу про заборону в'їзду в Україну, тягне за собою штраф від 1700 до 5100 грн. 
(Стаття 203-1).

Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї тягне за собою штраф від 1700 до 5100 грн.
(Стаття 204-2 частина 1).
Ті самі дії, вчинені групою осіб або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за правопорушення, передбачене частиною першою цієї статті, тягнуть за собою штраф від 5100 до 8500 грн. (Стаття 204- 2).

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.
(Стаття 307 частина 1). 
У разі несплати штрафу на місці вчинення адміністративного правопорушення документ, що підтверджує його сплату, або його копія не пізніше трьох робочих днів після закінчення п’ятнадцятиденного строку, надсилається правопорушником органу (посадовій особі), який виніс постанову про накладення цього штрафу.
(Стаття 307 частина 4). 

У разі несплати штрафу у п’ятнадцятиденний строк, у порядку примусового виконання органами державної виконавчої служби стягується з правопорушника подвійний розмір.
(Стаття 308). 

Уповноважені посадові особи Держприкордонслужби України можуть стягувати накладені ними штрафи незалежно від їх розміру в контрольних пунктах в’їзду-виїзду виключно за допомогою безготівкових платіжних терміналів, які встановлені в КПВВ «Мар’їнка» та «Майорське».
(Стаття 222 -1). 

Кримінальна відповідальність
відповідно до Кримінального Кодексу України

Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу – позбавлення волі на строк від трьох до семи років.
(Стаття 263 частина 1). 
Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу – штраф до 850 грн. 
або громадські роботи на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин,
або арешт на строк від трьох до шести місяців, 
або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, 
або позбавлення волі на строк до трьох років
(Стаття 263 частина 2). 
Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту - обмеження волі на строк до трьох років
або позбавлення волі на строк до трьох років.
(Стаття 309 частина 1). 
Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 308, 310, 317 цього Кодексу, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах – позбавлення волі на строк від двох до п'яти років
(Стаття 309 частина 2). 
Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені із залученням неповнолітнього, а також якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги в особливо великих розмірах – позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.
Особа, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і розпочала лікування від наркоманії, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною першою цієї статті.
(Стаття 309 частина 3). 

Використання завідомо підробленого документа - штраф до 850 грн. (перетинання лінії розмежування в КПВВ за підробленими документами )
або арешт на строк до шести місяців,
або обмеженням волі на строк до двох років.
(Стаття 358 частина 4).

Стаття 369. Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі
Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їм влади чи службового становища – штраф від 5100 до 11900 грн.
або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, 
або позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років. 
(Стаття 369 частина 1).
Діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно – позбавлення волі на строк від трьох до шести років із штрафом від 5100 до 17000 грн., з конфіскацією майна або без такої
(Стаття 369 частина 2).
Діяння, передбачені частиною першою або другою цієї статті, якщо неправомірна вигода надавалась службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб – позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої
(Стаття 369 частина 3).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора