A A A K K K
для людей з вадами зору
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття

Дата: 21.05.2019 10:12
Кількість переглядів: 606

Фото без опису

«Якби природа мала стільки законів,

скільки має держава, сам

Господь не в змозі був би керувати нею»

                                             Л. Берне

 

 

22 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день біологічного різноманіття. Це чудова можливість згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь. Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй 22 травня 1992 року була прийнята Конвенція про біорізноманіття

У ООН зазначають, що життєзабезпечення понад 3 мільярдів жителів планети залежить від морських і прибережних районів, в той час як понад 1,6 мільярда осіб покладаються на ліси і не деревні лісові продукти для одержання засобів для існування.

Скорочення масштабів знеліснення та деградації земель, а також збільшення накопичення вуглецю в лісових масивах, посушливих землях, пасовищних і сільськогосподарських угіддях дають істотну соціально-економічну віддачу та являють собою економічні способи пом'якшення наслідків зміни клімату.

Займаючи менше 6% площі Європи, Україна володіє не менше 35% її біорізноманіття й за цим показником випереджає майже всі європейські країни. Україна має значний потенціал біорізноманіття і може розглядатися як один з потужних резерватів для відновлення біорізноманіття усієї Європи. Географічне положення України, її фізико-географічні умови сприяли формуванню багатого рослинного та тваринного світу, що налічує більше 70 тис. видів (за оцінками експертів, ще не описано одну третину видів, здебільшого грибів і комах). Це обумовлено тим, що в Україні на відносно невеликій території представлені чотири природні зони. До того ж, Україна знаходиться на перехресті міграційних маршрутів багатьох видів тварин.

Всесвітній союз охорони природи виділяє основні фактори, які сприяють втраті біологічного різноманіття:

- втрата та фрагментація природного середовища;

- забруднення навколишнього середовища;

- глобальні кліматичні зміни;

- опустелювання;

- зростання населення та надмірне споживання;

- безрозсудне використання природних ресурсів.

Більшість з цих факторів є результатом діяльності людини.

Одним із способів боротьби за збереження різноманітності життя на нашій планеті є охорона рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, а також дбайливе ставлення до природи.

Слід також зазначити, що період 2011-2020 років Генеральною асамблею ООН проголошено Декадою ООН з біорізноманіття. Головною метою декади є сприяння реалізації Стратегічного плану зі збереження і сталого використання біорізноманіття на 2011-2020 роки та Цільових задач Айті, прийнятих під час Десятої наради Конференції Сторін Конвенції про біорізноманіття (м. Нагоя, Японія, 2010 рік).



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора