A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Бахмутська районна державна адміністрація
Донецька область

Вибори-2019: Як проголосувати за президента, не виходячи з дому?

Дата: 01.02.2019 09:00
Кількість переглядів: 663

Вибори-2019: Як проголосувати за президента, не виходячи з дому

Хто може голосувати вдома?
Що треба зробити, щоб голосувати вдома
Як відбуваються вибори на дому

Для тих, хто не може прийти на виборчу дільницю, але хоче взяти участь у виборах, держава передбачила "домашні" вибори

Вибори президента України призначено на 31 березня 2019 року. Цього разу кількість зареєстрованих кандидатів дійсно вражає, але тепер точно є з кого обрати.

В Україні участь у виборчому процесі не є обов'язковою і неявка не переслідується законом, як, наприклад, в Австралії, Єгипті або Сінгапурі. Тим не менше для українців створено комфортні умови для голосування, навіть якщо виборець не може пересуватися чи перебуває далеко від дому.

Хто може голосувати вдома?

Cтаття 77, частина 3 Закону України “Про вибори Президента” визначає, що проголосувати за місцем перебування можуть:

- люди, які постійно нездатні пересуватися самостійно;

- люди, які тимчасово не можуть пересуватися (на основі поданої заяви).

Також при включенні виборця до списку тих, хто голосує, за місцем перебування члени дільничної виборчої комісії зобов'язані перевірити факт тимчасової нездатності особи пересуватися самостійно. У разі, якщо це не підтвердиться, комісія відмовить у візиті під час виборів і доведеться йти самостійно.

Після того, як людину включають до списку виборців для голосування за місцем перебування у списку, той, хто залишається на виборчій дільниці, робить запис "голосує за місцем перебування".

Що треба зробити, щоб голосувати вдома

Процедура сама собою не є занадто складною. Все, що треба, – це подати заяву, написану від руки, до місцевої виборчої комісії та додати до неї довідку з медустанови, яка підтверджує постійну або тимчасову нездатність до пересування.

Її можна принести самостійно, можна передати через когось третього. Це не бюлетень, і особистої присутності не треба.

Саму заяву потрібно подати не пізніше 20:00 останньої п'ятниці перед днем голосування, тобто 29 березня.

Як відбуваються вибори на дому

31 березня до виборця, заяву якого зареєстрували раніше, прибувають члени дільничного виборчкому з бюлетенями та опечатаною або опломбованою виборчою урною. З ними можуть також перебувати офіційні спостерігачі, довірені кандидати або навіть самі кандидати в президенти.

Виборець чи члени його сім'ї не можуть відмовити виборчій комісії у присутності, інакше проголосувати не вдасться. Однак конкретно голосувати, ставити галочку в бюлетені виборець все ж повинен в окремому приміщенні, без присутності кого-небудь ще. Так зберігається таємниця волевиявлення.

Важливо: якщо виборець подав заяву на голосування вдома і його включили до списку, він не може прийти голосувати на дільницю. У виборчих списках він уже буде значитися таким, що голосує на дому, і його бюлетень відправлять з виборчою комісією за вказаною адресою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора